Monica Akihary Boy Edgar Prijs Tournee

KLIK HIER OM DIRECT TE RESERVEREN – Zaterdag 3 februari 2024 | 20.30 u | toegang €17,00 studenten €10,00

BOI AKIH From and to Infinity – Boy Edgar Prize Concert

Monica Akihary won in 2023 de Boy Edgar-prijs.
De jury riep haar unaniem uit tot winnaar van de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. Zij heeft de prijs ook ontvangen vanwege het oeuvre van Boi Akih.

De muziek van Boi Akih voert je langs alle windstreken van de wereld. Het in Amsterdam gevestigde gezelschap combineert muzikale tradities van de Molukken, Bali, Nederlandse jazz, geïmproviseerde muziek, Indiase klassieke muziek en traditionele Afrikaanse muziek. From and to infinity, zag het licht in 2019, toen gitarist Niels Brouwer het werk schreef voor een 70-koppig Moluks bamboefluitorkest. Voor de het gelijknamige album en de uitvoering van vandaag keerde hij de compositie binnenstebuiten voor een unieke bezetting met orgels, blokfluiten, kora, gitaar en stem. Spciaal voor deze tournee wordt het kwintet uitgebreid tot sextet met de percussioniste Bintou Kouyate uit Guinee. Ze was de eerste Afrikaanse vrouw die als percussioniste tourde met More Kante in Europa!

Samen met de Hongaarse blokfluitist Dodó Kis, kora-speler Sekou Dioubate uit Guinea en pianist Nora Mulder is het album opgenomen in het Orgelpark in Amsterdam, met daarbij de unieke orgels die daar aanwezig zijn. Speciaal voor de live-optredens speelt Nora Mulder op een draagbaar orgel met in totaal 219 pijpen. Brouwer en Mulder hebben dit orgel samen omgebouwd om het geschikt te maken voor deze muziek.

Het album voert je mee op de golven naar het Molukse eiland Ambon. De zee, vertolkt door het orgel, verbindt het met de rest van de wereld. Bereid je voor op een reis van contrasten en parallelle universums. Je zult zang in een oude taal ervaren, de vurige adem van het orgel, de microtonale toetsen van Balinese toonladders, het heldere tokkelen op de gitaar en de West-Afrikaanse kora, een blokfluit en een schurende elektrische gitaar met percussie. Het is akoestisch versus elektronisch, mechanisch versus organisch, sferisch versus ritmisch.

Monica Akihary voice, bass kalimba, live sequencer / Niels Brouwer guitars, prepared guitar, analog synth / 
Sekou Dioubate 35-string kora, slitdrum / Dodó Kis blokfluiten / Nora Mulder kistorgel / Bintou Kouyate percussion

𝗧𝗵𝗲 𝗝𝘂𝗿𝘆 𝗮𝗯𝗼𝘂𝘁 𝗠𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮:
“Monica Akihary is a musician who has been steadily building an exciting body of work for years, collaborating with many musical partners along the way. She actively seeks out adventure in these – often daring – collaborations and doesn’t shy away from pushing boundaries. By constantly shifting her own course, she surprises both musicians and audiences. She can be seen not only at major Dutch jazz venues and festivals but also manages to establish an international presence. During live performances, she makes as deep impression as an improviser and storyteller.”

Boi Akih website

Artikel Jazzism

Nederland, AMSTERDAM, 10 APRIL 2023
BOI AKIH
Foto: Merlijn DOomernik
Alle rechten voorbehouden / All rights reserved