Zeeland Suite Revisited

Pianist/componist Jeroen van Vliet ontving in 2014 de Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. In het kader van de daaraan verbonden tournee door heel Nederland treedt hij op 21 november op in Leiden, bij jazzpodium Hot House in Tuinzaal De Burcht.

Jeroen van Vliet, een lyrische en dynamische pianist, was hier al vele malen te zien, in bands als die van Paul van Kemenade, Gatecrash van Eric Vloeimans, Estafest (samen met onder andere Anton Goudsmit) en zijn eigen band Sikeda. Voor de Boy Edgar Prijs tournee is hij zowel solo als met zijn trio op pad, maar in Leiden presenteert hij zijn speciale project “Zeeland Suite Revisited”: een project dat teruggrijpt op de Nederlandse jazz van de jaren zeventig.

Na een geslaagd concert in Zeeland ontstond destijds bij pianist Leo Cuypers, toen vooral bekend als solist en als lid van het Willem Breuker Kollektief, het plan voor een “Zeeland Suite”. Omdat er zeven Zeeuwse gebiedsdelen zijn, moest het een compositie worden in zeven delen voor zeven musici. Het resultaat werd in 1977 vastgelegd op een elpee en in een op diverse buitenlocaties in Zeeland gedraaide film (onlangs nog te zien op de Nederlandse tv). Elpee en film werden instant-klassiekers en gelden nog steeds als een mijlpaal in de Nederlandse jazzgeschiedenis.

Meer dan 35 jaar later leek het MuziekPodium Zeeland een goed idee om een nieuwe versie van het originele project te realiseren met muziek en musici van nu. Het verstrekte daartoe een compositieopdracht aan Jeroen van Vliet, die een enkele bewerking van Cuypers’ muziek maar vooral nieuwe, eigen composities schreef – wat ongetwijfeld boeiend vergelijkings­materiaal oplevert.

Ook deze keer werd het project niet alleen binnen uitgevoerd maar ook buiten, op tal van locaties in Zeeland, en er kwam een film tot stand die de uitvoeringen in de openlucht vastlegde.

Kon Cuypers in 1977 beschikken over een septet met alleen maar zwaargewichten uit die tijd ( Willem Breuker, Bob Driessen, Arjen Gorter, HarryMiller en Martin van Duynhoven), ook Jeroen van Vliet heeft een septet samengesteld dat bestaat uit een aantal van de beste en boeiendste jazz-musici van dit moment.

Uiteraard zal men het tijdens het concert in Leiden zonder het Zeeuwse landschap moeten stellen. Maar de cd/dvd die inmiddels van het project is verschenen zal ter plaatse te koop zijn.

Vandaag zal Jasper Blom Mete Erker vervangen.

Foto's: Rens Horn

Geef een reactie