Yuri Honing Acoustic Quartet

Yuri Honing (1965) geldt als een van Nederlands meest vooraanstaande saxofonisten, vooral omdat hij een eigen geluid gecreëerd heeft en koestert. Deze expressieve blazer is nu al aan zijn zeventiende album toe, en daarbij beperkte hij zich niet tot jazz maar stond hij ook open voor invloeden uit de klassieke en de Arabische muziek en de rock. Hij treedt tegenwoordig zo vaak in het buitenland op dat het bijna moeite kost hem in Nederland te zien optreden – al is hij wel regelmatig te gast bij De wereld draait door. Het is dan ook al weer vier jaar geleden dat hij, als toen kersverse winnaar van de VPRO/Boy Edgarprijs, bij Hot House een prachtig concert in een bomvolle Tuinzaal gaf.

Komende zaterdag 16 januari staat Yuri Honing bij Hot House op het podium met zijn Acoustic Quartet. Daarin speelt hij samen met een muzikale partner van het eerste uur, drummer Joost Lijbaart, bekend van zijn verfijnde palet op de drumset. Pianist Wolfert Brederode, ook een van de grote namen van de Nederlandse jazz, heeft al op True (2012) met Honing samengewerkt; hij is inmiddels internationaal doorgebroken met zijn eigen albums op het Duitse label ECM. De van oorsprong IJslandse bassist Gulli Gudmundsson kennen we vooral van zijn werk met Eric Vloeimans’ Gatecrash, maar hij heeft ook een eigen band, Binary Orchid, met Jozef Dumoulin, Arve Henriksen, Lieven Venken en Brederode.

Desire, het tweede album van dit akoestische kwartet, werd begin 2015 goed ontvangen in de landelijke pers en muziekbladen. Met zijn typische combinatie van intonatie en articulatie produceert Yuri Honing een zwaar, licht zwevend geluid dat ideaal lijkt voor de vaak melancholieke thema’s die hij voor Desire heeft geschreven.

 

Met zijn Acoustic Quartet speelt Yuri Honing weer eens “echte” moderne jazz volgens zijn eigen recept. Als de voortekenen niet bedriegen, kunnen we hem op 16 januari op het hoogtepunt van zijn kunnen horen.

 

Geef een reactie