Young Vips on Tour

Al sinds 1997 kiezen programmeurs van de beste jazzclubs van ons land elk jaar de meest veelbelovende talenten uit, die ook hun eigen muziek componeren. Deze talenten mogen op tournee als Young VIPs. Voor de tournee van 2016 kiezen zij voor vibrafonist Vincent Houdijk en pianist Rogier Telderman.

 

Rogier Telderman wordt geroemd om zijn lyrische en energieke spel, dat zowel afgewogen als spontaan is. De jonge pianist componeert sfeervolle muziek waarin hij het creëren van verhalen centraal stelt. Onlangs presenteerde hij het bejubelde debuutalbum Contours met zijn Rogier Telderman Trio. Samen met Guus Bakker op contrabas en Tuur Moens op drums verkent hij de werelden waarin deze verhalen zich afspelen. Muziek met “een aangrijpende persoonlijke kwaliteit die de toehoorder vanaf de eerste noten bij de kladden grijpt”, aldus Jazzenzo.

 

Het raken van de luisteraar is exact wat Rogier Telderman met zijn muziek wil bewerkstelligen. Hierbij verenigt hij het avontuur van improvisatie met thema’s die beïnvloed zijn door klassieke muziek, pop en jazz. Zijn trio staat aan de vooravond van hun internationale doorbraak: behalve de uitverkiezing tot Young VIP, staan er dit jaareen live DVD-registratie in London en een 10-daagse tour naar Polen gepland. Naast het trio daagt Rogier Telderman zichzelf als pianist en componist regelmatig uit. Met zijn hedendaagse ensemble TEMKO verkent hij ritmisch gelaagde structuren die ze vertalen naar “minimal chamber metal”. Voor het November Music 2016 ontving hij een compositie-opdracht die hij zal invullen met een ensemble van dwarsfluit, basklarinet, euphonium en piano.

 

“Ik wil iedereen van harte uitnodigen om de schoonheid en het avontuur van de muziek van de Young VIPs 2016 live te komen ervaren!”, Rogier Telderman.

 

Vincent Houdijk Een gepassioneerd musicus met een energieke en ondernemende geest die via zijn muziek graag zijn publiek raakt. De composities van Vincent Houdijk zijn veelal autobiografisch en hij laat zich graag inspireren door de natuur. Hij werkte samen met grote namen als Wouter Hamel, Kyteman, Eric Vloeimans, Mathilde Santing en het Metropole Orkest en gaat nu als Young VIP op tournee met zijn eigen formatie VinnieVibes.

 

VinnieVibes is de voornaamste formatie waarmee Houdijk werkt en waarmee hij zich presenteert tijdens de Young VIP tour. VinnieVibes staat bekend om hun energieke, dynamische, emotionele en meeslepende instrumentale stijl. Naast Houdijk bestaat het ensemble uit saxofonist en oud-Young VIP Floris van der Vlugt, gitarist Aron Raams, drummer Haye Jellema en bassist Sven Happel. Deze tour was voor Houdijk een mooie gelegenheid om met VinnieVibes de unieke live registratie Vortex op te nemen. Tijdens de tour zal Vincent de cd-dvd Vortex releasen!

 

“Het is een eer om dit jaar Young VIP te zijn. Alle inspanningen van de afgelopen jaren, krijgen met deze erkenning van de landelijke jazzprogrammeurs extra ondersteuning en versterking!”, Vincent Houdijk.

 

foto’s: Eddy Westveer

 

Geef een reactie