Young Vips on Tour

Young VIPs is een initiatief van de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia om jonge talenten in het zonnetje te zetten. Dit gebeurt vanaf 1997. Kapok en The More Socially Relevant Jazz Music Orchestra trokken het laatste jaar de aandacht van muziekrecensenten om hun originele en avontuurlijke spel.

Winnaars van de Dutch Jazz Competition 2012: "Kapok". Het geenszins wollige trio Kapok heeft een bijzondere bezetting met hoornist Morris Kliphuis, gitarist Timon Koomen en percussionist Remco Menting, die garant staan voor een bijzondere, gelaagde klankkleur. Het aantal serieus improviserende hoornisten in de wereld is nog steeds op de vingers van twee handen te tellen. Wie luistert er nog naar Julius Watkins of heeft Tom Varner onlangs gezien? In 2012 won Kapok de DutchJazz Competition, nog altijd een prestigieuze muziekprijs. De band gaat risico’s niet uit de weg en wil voortdurend onbetreden paden inslaan. Mede door deze onvoorspelbaarheid is een optreden van Kapok altjd een bijzondere gebeurtenis.

 

De keuze van Young Vip viel op Reinier Baas en zijn band TMSRJMO. Het guitig genaamde The More Socially Relevant Jazz Music Orchestra wordt geleid door Reinier Baas. Hij kan nu al een van Nederlands kleurrijkste gitaristen genoemd worden en koppelt jazzverfijning aan een no-nonsense rockattitude. Deze gitarist houdt van muzikale uitdagingen. De band bestaat uit louter veelbelovende instrumentalisten die de komende jaren het gezicht van de Nederlandse jazz zullen gaan veranderen. De messcherpe en toch lyrische altsaxofonisten Ben van Gelder uit New York en Maarten Hogenhuis hebben al in andere bands (respectievelijk Ben van Gelder Quintet, Bruut!) heel snel naam gemaakt. De soepel groovende Martijn Vink vervangt voor de gelegenheid vaste drummer Mark Schilders. De eveneens mooi timende bassist Sean Frasciani maakt de ritmesectie compleet.

Joris Roelofs heeft Maarten Hogenhuis vervangen.

Geef een reactie