Young Vips on Tour 2011

Dubbelconcert

• Clemens van der Feen band

• Castel / van Damme quartet

Jazz vernieuwt, en dat geldt ook voor de spelers. De  winnaars van de Dutch Jazz Competition 2010, die dit jaar lang met de Young VIP 2010 langs vijftien podia mogen toeren, zijn de jonge musici van het Castel / Van Damme quartet. De gelukkige is bassist Clemens van der Feen, die voor deze gelegenheid zijn eigen droomband mocht samenstellen.

YOUNG VIP met een verleden

Clemens speelt onwaarschijnlijk veel. En van jongs af aan: met zijn broers Marc, Paul en Matthijs vormt hij The Feenbrothers, waarin hij sinds zijn elfde meedoet. Op recente jazzalbums kom je hem regelmatig tegen in het gezelschap van wat oudere muzikanten van hoog niveau. Zijn debuut-cd van januari 2011 met zijn eigen band High Places was zowel in HP/De Tijd  als Het Parool vier sterren waard.’Bassist met hartstocht’ en ‘Een band met een eigen smoel, geleid door een muzikant (…) waar je met rode oortjes naar wilt luisteren’. En met briljante speelgenoten. Al met al genoeg aanbevelingen om dat bij Hot House te komen beluisteren. Hoe ze klinken? Recensenten die het weten kunnen hebben het onder andere over een perfect marcherende ritmesectie, een dampend groepsgeluid en fraaie maatverschuivende staaltjes. Ook refereren zij aan het in 1987 doodgeslagen baswonder Jaco Pastorius. Niet omdat Clemens hem zou kopiëren, wel omdat hij ook fretloze bas speelt én omdat zijn bezielde spel eraan doet denken.

Deze aflevering van Soul & Jazz bevat opnamens van Clemens op North Sea Jazz.

 

Jeugd met toekomst

De band van Van Damme en Castel is nog jong, amper twee jaar. Het is de eerste band waarin Castel en Van Damme hun eigen composities laten horen. Beiden wonnen zowel in 2007 als 2008 de Erasmus Jazz Prijs, en Van Damme ook nog eens de NORMA prijs beste Solist 2010. Het juryrapport van de Dutch Jazz Competition rept over ‘lyrische stijl, uitdagende ritmiek en creatief samenspel.’ Ja, daar is het jazz voor natuurlijk! En: ‘Jasper van Damme weet op voortdurend hoog niveau met grote intensiteit een eigen verhaal te vertellen’. Ook dat klinkt jazzluisteraars niet onbekend in de oren… En als zowel de Newyorkse meestertenor Eric Alexander en bassist Hein van de Geyn als juryleden die woorden onderschrijven, dan moet het wel zo zijn! Neem een voorproefje op http://youtu.be/qQaBE4D-QUk, en je wilt ongetwijfeld meer.

Geef een reactie