WOLFERT BREDERODE QUARTET

Wolfert Brederode is de dichter onder de jazzpianisten. Van zijn spel krijg je niet genoeg, van zijn Quartet trouwens ook niet. Hij is terug in Leiden, dus reserveer tijdig!

We kunnen hier een opsomming geven met wie Brederode allemaal heeft gespeeld – denk aan zijn legendarische duetten met drummer Joost Lijbaart – maar laten we ons beperken tot het Quartet waarmee hij Hot House bezoekt.

De drummer speelt een delicate rol in een kwartet. Als hij zich al te enthousiast overgeeft aan opzwepende ritmes wil de nuance wel eens verloren gaan. Bij Samuel Rohrer hoef je daar niet bang voor te zijn. Hij piept en kraakt, een lust voor oog en oor. Soms drumt hij ook gewoon. Maar het is altijd subtiel.

De klarinet is een bijzonder instrument in de jazz. Zacht, teder, maar ook grillig en volledig in staat de blue notes te produceren die deze muziek zo verslavend maakt. Van oudsher speelde dit instrument een dominante rol in ensembles, tot het door de machtsgreep van de saxofoon in de jaren veertig enigszins in onbruik raakte. Inmiddels is het instrument al enige tijd aan zijn terechte revival bezig. Claudio Puntin wordt algemeen gezien als een van de grootheden op klarinet in Europa. Hij beheerst ze allemaal, van sopraan tot tenor.

Mats Eilertsen is een vooraanstaande Noorse bassist. Kenny Wheeler, Pat Metheny, John Taylor en Ernst Reijsiger waren blij met hem te mogen spelen, Wolfert is dat ook. Eilertsen kan werkelijk alles op zijn instrument en laat dat graag aan jullie horen.

Geef een reactie