Willem Breuker Kollektief

Willem Breuker Kollektief

Geschikt voor elk gehoor

Een van Europa’s mooiste grotere ensembles speelt in de Tuinzaal van De Burcht: het tienkoppige Willem Breuker Kollektief. Een heel geschikte band in ‘Leiden Swingt’. Muziek waar veel jazzliefhebbers van houden. Niet ‘moeilijk’ voor de luisteraar, wel origineel en perfect van kwaliteit.

  

  Leider Willem Breuker (61), richtte het Kollektief in 1974 op en voerde het naar de top langs vele wegen en stijlen. Mars- en circusdeunen, latin, hot jazz en muziek voor film en theater. Altijd met flink wat humor en nog veel meer ruimte voor improvisatie. Onlangs kreeg hij in Berlijn als eerste Nederlander de ereoorkonde van de Deutsche Schallplatten-kritik, een prijs die eerder mensen als Frank Zappa en Pierre Boulez ontvingen.

Breuker’s eclectische composities, loepzuiver uitgevoerd door het Kollektief, combineren klassiek en jazz met andere genres. Daarmee schiep hij een muziekvorm die over alle traditionele scheidslijnen heen stapt. Ook werk van andere componisten wordt aangepast en uitgevoerd in de typische eigen stijl van het ensemble en zijn leden. Zoals het werk van Kurt Weill, George Gershwin, Erik Satie, Hoagie Carmichael en Jean-Philippe Rameau. Daarnaast verzorgde het Kollektief onlangs voor de 30ste keer de bekende ‘Klap Op De Vuurpijl’-concerten in Amsterdam.

De afgelopen tijd toerde de tienkoppige band door de VS, Canada, China (al voor de zesde keer!), Japan, Rusland en Kazachstan. In het toonaangevende Amerikaanse jazztijdschrift Downbeat voert het Kollektief al sinds 1986 de critic’s poll aan.

Paul Janssen schreef in het blad ‘Luister’: De kunst van Breuker en zijn Kollektief is dat zij (…) de muziek van haar heiligheid ontdoen… Breuker maakt de muziek toegankelijker, gewoner, menselijker. Hij is een muzikale omnivoor en wereldburger die per definitie geen grenzen kent’.

 

Geef een reactie