Wilbert de Joode Buma Boy Edgar Prijs Tournee

Za 4 maart 2017 | 21.00 uur | toegang €15,00 studenten €10,00

Wilbert de Joode over Core & More:

“De toekenning van de Buma/Boy Edgarprijs 2016 grijp ik graag met beide handen aan om te gaan spelen met CORE & MORE van compromisloze urgentie, hectiek en lyriek, van groove’s en verstilling.

Ik heb gekozen voor CORE & MORE omdat het laat zien waar ik op dit moment sta met mijn muziek en waarom ik de Boy Edgarprijs kreeg toegekend: ik kom meer en meer terecht in de collectieve improvisatie en instant composing, ik werk met een mix van jonge muzikanten en oudgedienden, en ik maak deel uit van de zeer vruchtbare en levendige Amsterdamse Jazz en Improvisatie scene van dit moment.

De twee kern-trio’s in deze tour zijn vaste groepen waarmee ik al een paar jaar speel. Tobias Delius is vaker te gast bij trio Stadhouders/Govaert/deJoode en past prachtig bij deze kernen.
De mix van generaties is voor ons vanzelfsprekend, mooi en uitdagend, net zoals de gezamenlijkheid en het zoeken naar nieuwe improvisatievormen en samenstellingen. Altijd met het doel om collectief ‘muziek van het moment’ te maken. Elk concert zal dus uniek zijn. We gaan spelen in wisselende combinaties, van solo tot tutti, met natuurlijk ook eigen ruimte voor de kern-trio’s + Delius. Alle muziek zal ter plekke ontstaan. Er worden alleen afspraken gemaakt over wie op welk moment in de sets gaan spelen.

Core: Het zijn stuk voor stuk zeer interessante solisten en tegelijkertijd zijn het muzikanten die in collectieve improvisatie uitblinken. Ze hebben allen een eigen geluid en een zeer persoonlijke speelstijl. Jasper Stadhouders en Onno Govaert zijn naar Amsterdam gekomen vanwege de impro-traditie. Het is interessant dat ze het wiel opnieuw aan het uitvinden zijn, hun eigen stem aan het zoeken zijn. Ze ontwikkelen zich ontzettend goed en snel. Onno zorgt bijvoorbeeld wel voor de puls, maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs een ritme te zijn. Bovendien is hij meer klankgericht dan menig drummer.

Pianist Marta Warelis kan prachtig fraseren, ze heeft een mooie touché met veel definitie, speelt ademende muziek. Ze let op de ligging en kleuring van haar akkoorden. Marta speelt cyclisch:als ze iets moois ontdekt, komt ze er gelijk op terug. Tobias Delius heeft een grote gevende kwaliteit met een gulle sound. Hij speelt zó dat de muziek in de hoofden van de luisteraars doorgaat, terwijl hij zelf op dat moment niet meer speelt. Een schitterend unicum. De functies in de trio’s zijn niet vastgelegd: iedereen kan begeleiden, stoppen met spelen, of andere keuzes maken.

More: Joost Buis, trombone: geestverwant sinds begin jaren ’80. Prachtig spel, volkomen muzikaal vertrouwen, aanstekelijke ideeën, inspiratiebron. Hij is van de hele mooie muzikale ideeën en spanningsbogen. Groot solist en collectivist. Medebedenker Zaal 100 impro-dinsdagen.

Deze tour gaat over instant composing op een stevig fundament van de kerngroepen. Ik heb er veel over nagedacht hoe het werkt, hoe de musici kunnen reageren, wat de klankkleur van de ensembles wordt. Met de jongere musici bruist het heel erg, is het nog lang niet uitgekristalliseerd. Met Tobias zit er evenwicht in jong en oud, in vertrouwdheid en nieuwe combinaties. Dit worden prachtige concerten, unieke avontuurlijke muzikale reizen, samen met het publiek. Spannend en verre van vrijblijvend.”

Wilbert de Joode contrabas / Marta Warelis piano / Onno Govaert drums / Tobias Delius tenorsax en klarinet / Joost Buis trombone

Geef een reactie