Trio deJoode/Brouwer/Akihary

Drie musici met een opvallend eigen geluid en een onmiskenbaar eigen muziekidioom. Het trio geeft de muziek alle rust om te ontstaan en te ontwikkelen.

Zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer vormen de kern van de formatie Boi Akih die improvisatie en niet-westerse (vooral Molukse en Indiase) muziek met elkaar verbindt. Akihary is een flexibele zangeres met een opvallend krachtige beheersing van het lagere en middenbereik. Brouwer is als solist en begeleider een subtiele muzikant die voor de hand liggende patronen mijdt. Als duo werken zij regelmatig met anderen samen. Zo was er eerder dit jaar de première van het project Inspiral in samenwerking met rietblazer Yedo Gibson en videokunstenaar Martijn Grootendorst. En ook heeft de band recentelijk opgetreden met trombonist Wolter Wierbos en percussionist Vasco Trilla.

Bij Hot House staat Boi Akih op het podium met Wilbert de Joode: een contrabassist die bekend staat om zijn beheersing van het totale geluidsspectrum van zijn instrument en met zijn krachtige percussieve accenten direct herkenbaar is. Hij behoort tot de internationale top van de geïmproviseerde muziek en speelde met een zeer groot aantal musici uit binnen- en buitenland. De laatste tijd is dat met onder meer Tobias Delius, Eric Boeren, Cor Fuhler, Onno Govaert, Lê Quan Ninh en Jasper Stadhouders. Maar ook met Akihary en Brouwer heeft hij een lange speelgeschiedenis. Het trio zal bij Hot House vooral improviseren waarbij het de muziek in alle rust laat ontstaan en kans geeft zich te ontwikkelen. Samen geven zij op unieke wijze aan klanken en elementen uit verschillende tradities een nieuwe betekenis.

Zo schreef de Volkskrant: “evocatieve muziek, waarin Akihary's machtige stem ook in de klankexperimenten emotioneel geladen bleef, zoals ook Brouwer abstracte passages warm kan laten klinken.” TRIO deJoode/Brouwer/Akihary maakt mensenmuziek, kleurrijk, organisch en altijd vol passie.

 

Geef een reactie