Trilogie Paul Van Kemenade

Van Solo t/m Septet

De vele dwarsverbanden van zijn spel komen vanavond goed aan bod. Dit zevental laat ze in diverse samenstellingen horen. Met sommigen verkeert Paul al een half muzikantenleven, zoals De Gouw en Palinckx. Stevko Busch (D) daarentegen is net van het conservatorium en leerling én speelgenoot van Misha Mengelberg. Met Van Vugt en Van Doorn vormt Paul sinds 4 jaar een vast trio. Hun CD ‘Love is a Golden Glue’, met Eric Vloeimans erbij, kreeg in 2001 een Edison. Luc Houtkamp voegde zich dit jaar bij de Boy Edgar-prijswinnaars. Een spannend gezelschap. Gaan ze zorgen voor rillingen over de rug en tranen in de ogen? We zullen het horen, zien en voelen.

 

Wereldblazer uit Brabant in Leiden

Op uitnodiging van de Leidse jazzpodia Hot House, de Burcht en De X krijgt Paul van Kemenade 3 dagen de ruimte. Hij vult die met maar liefst 14 andere muzikanten, verdeeld over drie concerten. Een muzikaal avontuur, zomaar in Leiden!

Altsaxofonist Paul van Kemenade (1957) is een echte wereldblazer. Jonge Paul begon op zijn 13e bij de harmonie. Van daaruit ontdekte hij de onbegrensde mogelijkheden van muziek, al bleef hij altijd een lyrische speler. Hij klonk in heel Europa en overzee in Canada, Oost- en West-Afrika en Indonesië, en staat op meer dan 45 LP’s en CD’s. Was in de jaren tachtig en negentig een fanatieke workshopleider en wilde zo vooral ‘De eenzaamheid van de muzikant doorbreken’. Hij zette mede de Tilburgse jazzscene op poten, waaraan deze stad nu onder andere muziekcentrum Paradox te danken heeft. Daar programmeert hij jaarlijks het bekende festival ‘Stranger than Paranoia’. Ieder jaar ook haalt hij exotische buitenlanders hierheen – vaak uit Afrika – en gaat met hen op muzikaal avontuur. In 1984 kreeg hij bij jazzpodium Hot House in Leiden de Podiumprijs uitgereikt. In 1999 ontving hij de VPRO-Boy Edgarprijs, sinds jaar en dag dé jazzprijs van Nederland.

 

Geef een reactie