THEO (The Hague Ethospheric Orchestra)

THEO  (The Hague Ethospheric Orchestra)

Gastsolist: Tom Beek.

THEO staat voor The Hague Ethospheric Orchestra en werd opgericht door de twee Slowaakse leden van het orkest, Vanoucek en Herák die beiden ook aan het Koninklijk Conservatorium hebben gestudeerd. Zij vormen ook de kern van het kwartet AsGuests. De leider is Vanoucek die ook tekent voor de arrangementen. Er worden eigen stukken gespeeld, maar ook die van gastmusici. Het orkest nodigt namelijk elke keer gasten uit, zoals in het verleden Yuri Honing, Eric Vloeimans, Anton Goudsmit, Norma Winstone, Alex Sipiagin, Harry Sokal, Jesse van Ruller, Michiel Borstlap en John Ruocco.

Deze keer is Tom Beek, de van oorsprong Leidse saxofonist, te gast, die overigens al eerder met het orkest speelde. Beek staat bekend om zijn stevige toon en zijn uitstekende harmonische beheersing van de postmodale jazz. Hij heeft vooral met zijn eigen bands en CD's een mooie reputatie opgebouwd. Het orkest, nu in een deels vernieuwde bezetting, speelt ontegenzeggelijk moderne jazz, maar wel met veel invloeden uit de pop, rock en klassiek. Inspiratiebron vormen ook muziektradities uit minder voor de hand liggende windstreken, niet in de laatsteplaats de herkomstlanden van de musici. 'Ethospheric' verwijst dan ook naar dit grensoverschrijdende aspect van de muziek. Wat de achtergrond ook is, deze staat altijd in dienst van het improviseren en interactie.

Onlangs kwam de eerste CD, 'Earthing' (Laika Records), uit. Daarop staat dit orkest in een iets uitgebreidere bezetting met gastmuici Michael Moore en Oene van Geel. Op de Slowaakse website skjazz.sk oogsste het album alvast de volle vijf sterren.

Geef een reactie