Theo Loevendie meets Kristina Fuchs’ Sonic Unit

Theo Loevendie meets Kristina Fuchs' Sonic Unit

 

Organisator: Leids Jazztrio

  

  Een verjaardag vier je in stijl, zeker als je 75 wordt. Componist, saxofonist en rasimprovisator Theo Loevendie is een grote persoonlijkheid binnen de jazz en eigentijdse muziek. Al meer dan een halve eeuw maakt hij gracieuze wandeltochten door het Nederlandse muzieklandschap. Van pure jazz tot doorwrochte composities en prachtige, intieme opera’s als Esmée en Naima. Muziek die altijd direct tot het hart spreekt.

De Zwitserse zangeres Kristina Fuchs (35) maakt al jaren furore op de Europese jazzpodia. Op het North Sea Jazz Festival noemde de pers haar de ontdekking van dat jaar noemde. Sindsdien heeft ze ook naam gemaakt als zangeres van nieuwe muziek. Op 28 juni 2005 ontving zij van het Prins Bernhard Cultuurfonds het Margit Widlund Stipendium voor jonge talentvolle zangeressen.

Eerder werkten ze samen in het letterlijk grensoverschrijdende ensemble Ziggurat, deze keer diepen ze samen Loevendie’s zelden gehoorde jazzmuziek uit. Recensies van Zigurrat zeiden onder andere: ‘Loevendie weet de veelzijdigheid van jazz-zangeres Kristina Fuchs tot op het bot te benutten’ en ‘Alles (…) wees erop dat Loevendie zijn laatste restje schaamte van zich heeft afgeworpen. (…); hij liet zangeres Kristina Fuchs kwelen en grommen, lispelen en janken.’

Ondanks het leeftijdsverschil bestaat er tussen de twee musici een enorme muzikale herkenning. Beiden bewegen zich in de jazz- en hedendaagse muziek en hebben veel interesse in andere muzikale culturen: terwijl Loevendie vooral gefascineerd werd door muziek uit Turkije en het Midden-Oosten, heeft Fuchs onlangs een studiereis naar India gemaakt.

Composities als Finch Eye (opgedragen aan Simon Vinkenoog), Lapsang Souchong en het hilarische en groovy Camel Ride krijgen in deze samen-werking een gehele nieuw gezicht. Voor de gelegenheid heeft Loevendie, voor het eerst sinds twintig jaar, zelfs een aantal nieuwe jazzstukken geschreven. Een ontdekking die gehoord en gezien moet worden!

De CD van dit programma verscheen 10 oktober jl. op het jazzlabel Trytone. Tijdens de nieuwe serie van zeven concerten door het land is de cd voor het eerst te krijgen.

   

Geef een reactie