The Now 4-tet

Puur, vrije improvisatie van vier top musici. Nicole Mitchell , een creatieve fluitist, componiste en bandleider, won dit jaar twee belangrijke prijzen – the 3Arts Award for Music Composition en een Alpert Award Fellowship. Ze was Top Flutist 2010 in Downbeat Magazine's Critic’s Polls. In Nederland is ze veel minder bekend en heeft ze nooit in het Bimhuis gespeeld. Haar Chicago collega, Hamid Drake, heeft met musici van verschillende pluimage gespeeld. Hij voelt zich thuis met uiteenlopende genres, van West-Afrikaanse en Indiaase muziek tot reggae, latin en free jazz. Tabla en andere hand percussie behoren tot zijn slagwerk arsenal. In 2004 speelde Drake een memorable set op dOeK festival #4 met de Joode. Zijn optredens in Nederland zijn zeldzaam.

De Joode: Met mijn Festival#10-Kwartet wil ik nieuwe muzikale krachten, ideeën en ontwikkelingen bundelen. Gebaseerd op mijn ervaringen, zoektocht, ontmoetingen en studie als improviserend bassist. Recentelijk ben ik meer in staat en vaker genoodzaakt om het fenomeen improviseren beter onder woorden te brengen. Dat ga ik hier niet doen, maar de volgende kernpunten geven misschien wat inzicht en zijn de basis voor mijn groepskeuze.

Geïmproviseerde muziek is een unieke vorm van communicatie, de muzikanten en het publiek vormen in die zin een collectief. De muzikanten kunnen beginnen musiceren vanuit leegte (zijn in staat om zonder verwachting en routineuze keuzes muziek in te brengen) en vertrouwen en lezen de opties die de samensmeltende muziek biedt  Die muziek is Muziek van het Moment en is georganiseerde klank in tijd en ruimte, zonder betekenis Zij bestaat en verdwijnt tezelfdertijd, vorm creërend en krijgt evenveel betekenissen als er luisteraars zijn Van wonderbaarlijke schoonheid voor ieder die er voor wil openstaan… Om dit te kunnen doen heb ik drie fantastisch improviserende muzikanten uitgenodigd. Allen met zeer sterke persoonlijkheden én zonder te groot ego. Prachtige spelers! Nicole Mitchell: dwarsfluit(USA). Zet al uw vooringenomenheid over fluit opzij! Peter van Bergen: saxofoon/klarinet(NL). Koppig in eigen concepten. Ten onrechte minder bekend is hoe flexibel, sterk en rijk hij is in collectieve vrije improvisatie settings. Hamid Drake: slagwerk(USA). Klank, kracht en diepte. Vanaf mijn eerste ontmoeting met Hamid was duidelijk: dit gaat ver voorbij techniek. Hier verhaalt de ziel. Met excuses voor de wellicht wat hoogdravende taal. Maar die is nodig voor diepgravende muziek.

Geef een reactie