The Black Napkins + The Blazin’ Quartet

Young Vips: The Black Napkins en The Blazin’ Quartet

Hoogvliegers uit de lage landen: De Young VIPs zijn weer op pad en ze sluiten hun tournee van 2009 af in Leiden met een veelbelovend dubbelprogramma.

The Black Napkins is een jazztrio met ongewone bezetting: trompet, gitaar en drums. Hun bandnaam is ontleend aan een song van Frank Zappa.

Trompettist Sanne van Hek werd door de programmeurs van de jazzpodia-vereniging VIP uitgekozen om met haar band deel te nemen aan deze tour. Zij won in 2004 de Dordtse jazzprijs; de jury gaf toen hoog op van haar kwaliteiten als solist, arrangeur en bandleider. De drie muzikanten ontlenen hun inspiratie aan het hier en nu: zij koersen op intuïtie, wars van orde en tijd. Riffs worden gestapeld met behulp van samplers, de trompet speelt er dwars doorheen. Het resultaat hiervan is de ene keer lyrisch, de andere keer vervreemdend, maar altijd intens.

Het energieke Blazin’ Quartet, winnaar van de Dutch Jazz Competition 2008, is een internationaal gezelschap met een brede muzikale oriëntatie. Het smeedt Oost-Europese invloeden, vrije improvisatie en elektronica opvallend onopvallend aaneen tot krachtige composities die meteen een sfeer of een beeld oproepen.

De muziek van de Balkan komt zeer creatief terug in hun werk, waarin ritme, effecten en samples volop aanwezig zijn. Deze zomer op North Sea Jazz, dit najaar in Leiden.

 

Geef een reactie