SpinifeX MaXimus

In 2015 bestaat Spinifex tien jaar. Het eigenzinnige, telkens anders samengestelde ensemble viert deze mijlpaal met weer een nieuwe verschijningsvorm: spinifeX maXimus. Hiervoor wordt de huidige kern van Spinifex, een kwintet, uitgebreid met maar liefst zeven fantastische improvisatoren uit België, Frankrijk, Italië, Nederland en de VS: een bezetting die garant staat voor muzikaal avontuur en vuurwerk. Daarbij presenteert Spinifex een 5cd-box met een overzicht van de afgelopen tien jaar.

Op zaterdag 31 november treedt Spinifex in het kader van een landelijke jubileumtournee bij jazzpodium Hot House op. De band, vernoemd naar een stugge Australische grassoort, brengt een muziek ten gehore die op het eerste gehoor klinkt als een mix van jazz, metal en andere eigentijdse Westerse muziek. Maar onder de oppervlakte laten zich ook eeuwenoude Turkse en Indiase ritmes ontdekken. De musici zelf spreken in verband met hun muziek van ‘uiterst hechte onregelmatige structuren en uitgebreide vrije improvisatie’.

Persreactiesop eerdere, andere Spinifex-bezettingen noemen de enorme energie, de spectaculaire solo’s, het hechte ensemblespel en de precisie waarmee complexe en wisselende ritmes ten gehore worden gebracht.

Nu Spinifex dus spinifeX maXimus wordt, opent dat alleen maar mogelijkheden voor nog meer variatie in dynamiek en klankkleur, voor nog meer creatieve energie.

Geef een reactie