Ray Anderson’s PocketBrass Band

Ray Anderson is volgens veel kenners de meest interessante en virtuoze trombonist die de jazzwereld op dit moment kent. Zodra hij zijn hoorn aan zijn mond zet, zit het publiek als vastgenageld op zijn stoel. Zijn instrument praat, zingt, buldert of fluistert, meestal net iets anders dan je verwacht, soms volkomen overrompelend.

Het is een voorrecht en een buitenkans dat hij en zijn band te gast zijn bij Hot House. De Pocket Brass Band is een miniatuuruitvoering van de traditionele ‘marching-bands’ uit New Orleans – en met een geheel eigen interpretatie van de bijbehorende muziek.

We horen Lew Soloff op trompet, een man met een prachtig palmares. Hij is bekend van Blood, Sweat & Tears, hij heeft gespeeld met Gil Evans, Dizzy Gillespie, Ornette Coleman en Marianne Faithfull. Een virtuoos trompettist en een veeleisend musicus op het podium, volkomen gewaagd aan zijn bandleider.

Matt Perrine begrijpt precies waar Anderson heen wil, hij begon zijn muzikale carrière tenslotte met een trombone. Tien jaar was hij toen, inmiddels is er veel veranderd in zijn leven. De man uit Sacramento, California woont nu in New Orleans, Louisiana en hij is een erkende grootheid op de sousafoon. Dat instrument is ontworpen om marcherend op te spelen en wordt ook wel blaasbas genoemd. Het is een verfijnde uitvoering van de tuba en brengt ons terug bij de oorsprong van de jazz.

Bobby Previte tenslotte is de dynamische drummer en componist die powerplay en nuance onnavolgbaar afwisselt en soms zelfs combineert.

Een waarschuwing voor dit concert: kom ruim op tijd of reserveer door een mail te sturen naar reserveren@hothousejazz.nl

Geef een reactie