Ray Anderson’s Organic Jazz and Blues Quartet

Trombonist en soms ook zanger Ray Anderson (Chicago, 1952) mag geen onbekende meer heten in Leiden. Al een aantal keren trad hij met veel succes op bij jazzpodium Hot House, met een eigen of andermans band: recent nog met het internationale kwartet van Paul van Kemenade en daarvoor onder meer met zijn eigen Pocket Brass Band en het trio BassDrumBone met bassist Mark Helias en drummer Gerry Hemingway.

Reden genoeg voor Hot House om Anderson opnieuw naar Leiden te halen, nu hij een nieuwe band heeft samengesteld. In het kader van het Rhythm Groove & Bass Festival en onder auspiciën van Stadspodia en Hot House samen, treedt hij deze keer op in de Catharinafoyer van de Stadsgehoorzaal. (ingang Breestraat 60)

Hiermee is hij terug bij een oude inspiratie­bron. Vanaf het moment dat hij in de jaren zestig een elpee van hammondorganist Jimmy Smith hoorde, wilde hij zelf een band met een organist. In 1998 werd deze wens realiteit toen hij Amina Claudine Myers op orgel in zijn Lapis Lazuli Band had, maar dit is alweer zo lang geleden dat het tijd werd voor een nieuw initiatief. Dus is er nu de Organic Band, met organist Gary Versace, een rijzende ster – ook op piano en accordeon – die in bands van John Scofield en John Abercrombie zat, maar ook in die van Madeleine Peyroux. En het spreekt bijna vanzelf dat de drummer Tommy Campbell is: hij maakte al deel uit van Andersons eerdere orgelband Lapis Lazuli, en dat hij én zoon van een organist én neefje van Jimmy Smith is, kan alleen maar een voordeel zijn. Hij toerde met grootheden als Dizzy Gillespie en Sonny Rollins en heeft inmiddels een grote reputatie opgebouwd. Gitarist Steve Salerno maakt het kwartet compleet. Hij is een van Andersons trouwste muzikale partners: zij treden al jaren als duo op en brachten samen een cd met standards uit (Love Notes).

Anderson laat zich voor de muziek van het Organic Quartet inspireren door de vele grote orgelgrooves waar hij mee opgroeide. Veelal blijft hij daarbij dicht bij de blues, zodat het Organic Quartet hem de kans biedt om te laten horen dat hij niet alleen een van de beste trombonisten van de moderne jazz maar ook een uitstekende blueszanger is.

Foto Ray Anderson: Erika Kapin

Geef een reactie