Ray Anderson’s BassDrumBone

 

Ray Anderson's BassDrumBone

‘Hot House proudly presents…’ is niets teveel gezegd. Eindelijk is het gelukt om Ray Anderson ‘cum suis’ naar Leiden te krijgen. Een man wiens sublieme meesterschap over zijn trombone gepaard gaat met een stijl die geen gelijke kent. Zoals het hoort in de jazz. De man die schreef ‘If I Ever Had a Home it was a Slide Trombone’ – een van zijn origineelste composities – heeft elke millimeter van zijn instrument veroverd.

  

De superlatieven waarmee critici en jazzbladen hem beschrijven, zijn niet te tellen en bijna cliché’s geworden. Eentje dan, uit de Down Beat Critics Poll: ‘The most exciting slide brass player of his generation’. Verder in dit korte bestek nog wat namen van medespelers en dat moet voldoende zijn: Anthony Braxton, Charlie Haden, John Scofield en Sam Rivers. Tenslotte zijn kijk op wat muziek is en vermag: ‘It’s the healing force of the universe, as Albert Ayler said. I want to move people’.

De bassist is Mark Helias. Sinds 1981 werd hij 13 maal gelauwerd voor composities en optredens. Hij werkte lang met de grote drummer Eddy Blackwell en zit al decennia in BassDrumBone. Speelde in vele grote bands, zoals die van Abbey Lincoln, Cecil Taylor en Mose Alison.

Drummer Gerry Hemingway drumt ook al tijden in dit trio. Daarnaast struint hij de wereld af om nieuwe dingen te doen. Met net zulke grote namen als zijn triogenoten, en bovendien met Nederlanders Guus Jansen en Ernst Reijseger. Hij is ook een avonturier met multimedia.

Drie geïnspireerde muziekgeleerden keren de boel binnenstebuiten en andersom. Het resultaat zou je ‘postmodern’ kunnen noemen, waarbij ze alles omarmen vanaf de traditie uit New Orleans tot de toeren van Ornette Coleman.

 

Geef een reactie