Ramon Valle Trio met special guest Reinier Baas

In maart verschijnt “Take Off”,alweer het tiende album van de van oorsprong Cubaanse pianist Ramón Valle, en vanaf februari presenteert hij deze nieuwe cd en dvd tijdens diverse concerten in Europa. Maar nog voordat het zover is, treedt hij bij Hot House in Leiden op. Met zijn trio, verder bestaande uit contrabassist Omar Rodríguez Calvo en drummer Liber Torriente, zal hij onder andere een voorproefje van de nieuwe cd geven door composities van Stevie Wonder, Michel Legrand en Leonard Cohen te verkennen.

Voor een deel van het concert krijgt het trio versterking van Reinier Baas (1985), eenvan de oorspronkelijkste gitaristen van zijn generatie, die in 2011 de Nederlandse jazzwereld wakker schudde met zijn More Socially Relevant Jazz Music Ensemble. Zij zullen vooral teruggrijpen op het repertoire van “Flashes from Holland” uit 2012. Hoewel niet te horen op het album, was Baas wel degene die tijdens een internationale tournee in het kwartet de gitaarpartijen voor zijn rekening nam.

Ramón Valle (1964) kreeg zijn muziekopleiding in Havana. Hij is een groot kenner van de Cubaanse muziekgeschiedenis, en zijn eigen werk zit dan ook vol verwijzingen naar diverse Cubaanse muziek. Toch is hij in de eerste plaats een hedendaagse jazzpianist, en pas op de tweede plaats een Cubaan die Latin jazz speelt. In 1998 vestigt hij zich in Europa. Hij boekt aanvankelijk vooral succes in Duitsland, Scandinavië en Spanje, maar ook in Nederland. Al in december 2001 trad hij met zijn trio in een uitverkocht Hot House op.

Het pianospel van Valle kenmerkt zich door grote virtuositeit en een opvallende ritmische precisie. Ook in zijn geboorteland wordt hij als een van de belangrijkste jazzmusici gezien. Zo noemde Irakere-oprichter Chucho Valdés hem al in 1993 “het grootste talent onder onze jonge pianisten”.

 

Geef een reactie