Quartet Paul van Kemenade – Ray Anderson – Han Bennink – Ernst Glerum

Een korte tour van het internationale kwartet Paul van Kemenade. In maart 2009 als quintet in Leiden, de hoogste tijd daarom voor een vervolg.

Het plezier straalt af van deze internationale supergroep. Altsaxofonist Paul van Kemenade, contrabassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink hebben niet voor niets ieder voor zich de Boy Edgar Prijs gewonnen.De Amerikaanse trombonist en vijfvoudig Downbeat Critics Poll-winnaar Ray Anderson voelt zich duidelijk op zijn gemak bij zijn Nederlandse zielsverwanten. Moeiteloos switchen ze tussen alles van opgewekte swing tot pittige Cubaanse grooves en broeierige ballads. Op het repertoire staat onder meer Van Kemenade’s compositie Close Enough, afkomstig van zijn gelijknamige cd die bekroond werd met vijf sterren in Downbeat. De altijd bevlogen klinkende Brabander houdt graag verschillende bands, zo'n stuk of tien, in bedrijf.

De Amerikaanse trombonist Ray Anderson is een expressieve blazer die de oude en nieuwe tradities van Chicago en New Orleans in zich verenigt. Het concert van zijn Pocket Brass Band was een van de hoogtepunten van de afgelopen jaren bij Hot House. Bassist (en pianist) Ernst Glerum staat er bekend om dat hij melodie en stuwende ritmiek op onnavolgbare wijze weet te verbinden. Drummer Han Bennink, net als Glerum lid van het ICP Orkest, is meer dan 45 jaar het internationale uithangbord van de Nederlandse geïmproviseerde muziek omdat hij behalve een prikkelende improvisator ook een onbedaarlijke swinger is.

De Volkskrant schreef:

“Het internationale kwintet van Van Kemenade is een klasseband die eigenlijk alles bezit wat je hoopt te horen tijdens een jazzconcert. Boeiende composities, badderend in historie, enorme persoonlijkheden, en vooral: een lenigheid van hier tot Tokio. Soms hoorde je een compleet orkest van Charles Mingus en vervolgens een wervelend Charlie Parker thema dat weggleed in vrije improvisatie.” (Tim Sprangers, De Volkskrant)

Geef een reactie