Pow Ensemble

Pow Ensemble van Luc Houtkamp

Leiden is één van de zeven steden die Boy Edgarprijswinnaar 2004, saxofonist Luc Houtkamp, aandoet op de tournee met zijn POW Ensemble. Een groep vol elektronica en digitale technieken met behoud van het wezen van de jazz: verrassing en improvisatie. Het geheel klinkt vreemd en tegelijk vertrouwd in de oren: blues en jazz uitgevoerd op instrumenten van de 21ste eeuw.

In hun programma ‘Songs & Riddles’ smeden de spelers de elementen tekst, blues, jazz, elektronische klanken, saxofoongeluid, soundscapes en liefdesliedjes via de computer tot één geheel. De computer is bemiddelaar, smeltkroes, aanjager en plaaggeest, waaruit originele en verrassende muziek voortkomt. Het POW Ensemble wil digitale technieken een plaats geven binnen de kamermuziek. Daarmee is het een uniek ensemble dat werkt met muzikale tradities uit de hele wereld. De teksten zijn van dichters als Robert Filliou en Muddy Waters, of gebaseerd op ‘gevonden tekst’, bijvoorbeeld krantenberichten.

Luc Houtkamp heeft zijn sporen ruim verdiend in de geïmproviseerde en elektronische muziek. Als saxofonist heeft hij een zeer persoonlijke stijl ontwikkeld met speciale technieken zoals slaptongue, shakes, multiphonics en circulaire ademhaling. Met zijn eigen POW Ensemble zet hij de werkwijze die hij als solist heeft ontwikkeld om in groepsconcepten.

Zanger Han Buhrs was winnaar van de Podiumprijs Stichting Jazz in Nederland 1993. Belangrijkste groepen: The Schismatics, Nine-Tobs, Encore Plus Grande, The Ex, Palinckx. Hij levert regelmatig bijdragen aan de literaire salon van de VPRO-radio 'Music Hall'.

Guy Harries, zang en computer, maakt een interactieve combinatie van live elektronica en akoestische instrumenten. Zijn composities worden uitgevoerd door hedendaagse ensembles als het Tate Ensemble, SOIL, LOOS en POW Ensemble.

DJ Donotask startte zijn carrière als DJ DNA eind jaren zeventig. Midden jaren tachtig vormde hij samen met onder meer gitarist René van Barneveld en rapper Rudeboy de 'Urban Dance Squad'. De UDS speelde op alle grote popfestivals in de gehele wereld en wordt gezien als één van de meest invloedrijke en interessante groepen uit de Nederlandse popgeschiedenis. DJ Donotask speelt sinds enige jaren in Palinckx.

Micha de Kanter heeft zich gespecialiseerd in registratie van jazz-, geïmproviseerde en moderne muziek. Hij is vaste technicus bij het Bimhuis in Amsterdam.

Geef een reactie