Podium Trio; 30 jaar Boys of Pearl tour

Met het Podium Trio staat, in het kader van een landelijke jubileumtournee, een unieke en legendarische jazzformatie bij Hot House op het podium.

 

Het trio ontstond in 1985, toen gitarist Jan Kuiper de “Podium Prijs”, de aanmoedigings­prijs voor Nederlandse jazzmusici van de Stichting Jazz in Nederland ontving. Voor het concert bij de prijsuitreiking vroeg hij trombonist Wolter Wierbos en altsaxofonist Paul van Kemenade, de winnaars van 1983 en 1984, samen met hem op te treden. Dat pakte zo goed uit dat het niet bij dat ene gelegenheidsoptreden bleef. Daarmee was een trio ontstaan met een even gedurfde als geslaagde combinatie van gitaar, trombone en altsaxofoon. De naam lag voor de hand: Podium Trio.

 

Tussen 1985 en 2000 heeft het trio, ooit wel omschreven als “kamermuziekensemble met de kracht van een gevechtsvliegtuig”, honderden concerten in binnen  en buitenland gegeven, nu en dan ook met buitenlandse gasten. Het meest gedenkwaardig was wel hun samenwerking met het Amerikaanse funktandem van bassist Jamaaladeen Tacuma en drummer Cornell Rochester.

 

De muziek van het trio, al dan niet met gastmusici, werd vastgelegd op één lp, Live in Montreal (1986), en vier cd’s: Take One (1992), Live in Koln (1994), Podium Trio (1996) en Live at the Concertgebouw (1998).

 

Daarna bleef het lange tijd vrij stil rondom het Podium Trio, al trad het nog wel in Leiden op in het kader van de Paul van Kemenade trilogie in november 2005. Maar vanaf najaar 2014 kwam het drietal weer bijeen voor een aantal concerten, als “jongens van ’57”: alle drie geboren in 1957, alle drie 57. Dit maakte duidelijk dat het trio met de jaren nog niets van zijn elan en zijn unieke samenklank had verloren. En met de dertigste verjaardag van hun trio in zicht besloten de drie onverminderd door te gaan – maar nu als “boys of pearl”.

 

Zodat na ruim 10 jaar het Podium Trio opnieuw bij Hot House te gast is. Oude en nieuwe eigen stukken zullen elkaar afwisselen in een nog steeds niet alledaagse bezetting. En het trio zal laten horen dat het nog steeds staat voor vrijheid in samenspel, compositorische originaliteit en een ongekende diversiteit aan improvisatiestijlen.

 

Geef een reactie