Pieter de Mast presenteert: jazzsessie met jonge toplalenten

In de Tuinzaal: Negen jonge jazztalenten van de Muziekschool Leiden en Amstelveen in concert met een professionele begeleidingsband: Pieter de Mast sopraansax en fluiten, Floris Verbeij piano, Bart Soeters (winnaar Pim Jacobsprijs 2005) bas, Janco van der Kaaden percussie.

  

  Een productie van het Leids Jazztrio en de Muziekschool Leiden en omstreken.

Onder het motto ‘Jazzles? Yes!’ werken de Muziekschool Leiden en het Leids Jazztrio samen aan verschillende nieuwe projecten.Alles met de bedoeling om jonge jazztalenten, naast leren musiceren, de kans te bieden op een echt jazzpodium op te treden.

Jazzmuzikant word je niet vanzelf; daar moet je wat voor doen. Eerst gewoon, noot voor noot, leren spelen. Wat later, als je meer ervaring en lef hebt, komt het improviseren. Ook dat is een kwestie van veel doen. Oefenen, luisteren en kijken. En tenslotte komt ‘de sprong in het diepe’: spelen voor publiek.

De Leidse saxofonist en fluitist Pieter de Mast geeft les aan de muziekschool van Leiden. Hij weet hoe stimulerend het werkt om als piepjonge muzikant op te treden met professionele spelers. Maar hoe kom je als beginner aan speelgenoten die verder zijn dan jij?

Pieter de Mast zorgt daarvoor: al enkele jaren organiseert hij jazzsessies van jong talent met beroepsmuzikanten. Waarbij hij nadrukkelijk aantekent dat het speelgenoegen wederzijds is: de bandleden worden op hun beurt geïnspireerd door het enthousiasme en de onbevangenheid van de jeugd. Vanavond zullen de meest uitzonderlijke talenten – oftewel nieuwe jazzbeloftes – uit de sessies zich presenteren. Het kwartet van de profs bestaat uit oud-studenten van het Utrechts Conservatorium.

Pieter de Mast heeft ervaring met veel muzikale genres, van traditionele West-Afrikaanse muziek tot modern klassiek. Hij componeert en is multiblazer, speelde bij musicals en theaterproducties, met Chris Goessens, Amina Figarova, Karel Boehlee én met de organist van de Hooglandse Kerk in Leiden. De CD Vista van zijn kwintet vond gretig gehoor bij recensenten: ‘De sterren van de hemel… ‘glanzende techniek en toonvorming… wonderbaarlijke expressie op fluit.’. Zo iemand kan aan jonge jazztalenten prima tegenspel bieden!

 

Geef een reactie