Paul van Kemenade dubbelconcert

Duo Paul vanKemenade / Stevko Busch

De winnaar van de belangrijkste Nederlandse jazzprijs, Paul van Kemenade, komt weer naar Leiden. Hij won de Boy Edgar Prijs in 1999. Hij geeft twee concerten. Eerst is er een verstild duet met de van oorsprong Duitse pianist Stevko Busch. Voor de mensen die er bij waren; ook al te horen tijdens de Trilogie november 2005.

Een duet met piano is het mooiste wat er is, zeggen kenners. De altsax van van Kemenade klinkt afwisselend nadenkend en puur ritmisch. De piano zorgt voor harmonie, het samenspel is een lust voor het oor.

Beide grootheden werken al jaren samen. Ze brengen intieme Russische kerkmuziek waarbij een doorsnee Rus zich niet geneert voor zijn tranen. De componist is Tanajev. De muziek is sober en bijna meditatief – en toch steeds vol verrassingen.

Wie van Kemenade een beetje heeft gevolgd, kent zijn liefde voor de Zuid-Afrikaanse muziek. Ook dat laat hij in dit eerste concert horen. Het heeft een intensiteit die Busch moeiteloos volgt. Paul Simon heeft met Graceland eerder bewezen dat de combinatie van Westerse en Afrikaanse muziek tot weergaloze hoogtepunten kan leiden.

 

Tree Horns and a Bass:

Three horns and a bass’ is een vervolg op een eerder van Kemenade-initiatief met onder anderen trompettist Eric Vloeimans. van Kemenade gebruikt deze bezetting om juist op een andere manier te schrijven dan voor ensembles met bijvoorbeeld een traditionele ritmesectie en dit biedt voor hem nieuwe mogelijkheden.

Een niet vaak gehoorde combinatie in een lenige bezetting die alle kanten op gaat met de drie blazers Louk Boudesteijn, Angelo Verploegen en Paul van Kemenade en met contrabassist Wiro Mahieu die elkaar feilloos aanvoelen. Improviseren dat het een aard heeft.

Enkele stukken van bovenstaande groep staan met diverse andere bezettingen op de onlangs verschenen cd ‘CLOSE ENOUGH’, die met vijf sterren in het Amerikaanse prestigieuze jazz-magazine Downbeat uitgekozen is tot een van ‘Best cd’s of 2011’.

Geef een reactie