PAN PROJECT VAN NIKOS TSILOGIANNIS

De Pan Projecten van percussionist en beeldend kunstenaar Nikos Tsilogiannis zijnal jarenlang een belevenis met steeds weer andere jazzmusici van formaat. Nikos is beeldend kunstenaar en drummer en gebruikt beide in zijn muziek. Samen met muzikanten die net als hij iets hebben met Griekse mythologie. In zijn groepen speelden onder anderen Tobias Delius, Wilbert de Joode en Konrad Bauer.

Dit is jazz van een bijzondere soort, met een flinke scheut Griekse muziek. Sowieso stappen alle kwintetleden graag over grenzen en mengen ze hun jazz met Chinees, Afrikaans, Arabisch… En soms hoor je de echo’s van Frank Zappa en zijn instrumentale jazzrockperiode.

Tjitze Vogel is de perfecte bassist hierin, met zijn spel in alle muzikale windstreken en crossoverprojecten. Albert van Veenendaal begon zijn carrière als speelgenoot van Nikos en werkt nu in de hoogste kringen. Componist Paul Weiling doet sinds 1988 mee met de Pan Projecten. Hij bewondert Thelonious Monk en houdt van flamenco. Ook Henk Spies is een trouwe speelmakker van Nikos. Hij heeft een rijp tenorgeluid, misschien omdat hij ook bassaxofoon speelt.

Geef een reactie