Nacht van de Jazz

Op zaterdag 26 november vindt de tweede editie van het landelijke evenement Nacht van de Jazz plaats. Tijdens deze avond en nacht treden in jazzclubs en op diverse andere locaties in elf Nederlandse steden jazzmusici uit binnen- en buitenland op. Naast concerten zijn er ook films, literatuur, foto-exposities en jazz dj’s. Alles in het teken van de viering van de grote diversiteit en hoge kwaliteit van de hedendaagse (live-) Jazz in Nederland.

In Leiden bij Hot House betekent dit een vol programma. Daarom begint de eerste set vroeger dan gebruikelijk en wel om 20.30 uur. Kom op tijd!!!! Een altviool en basgitaar duo zal niet vaak voorkomen, toch spelen Oene van Geel en Mark Haanstra al 20 jaar samen. Met deze uitdagende combinatie krijgt de luisteraar veel contrasten voor de kiezen. Van explosieve Balkanrock tot mooie intieme songs. Altijd met veel improvisatie, en een gelijkwaardige rol voor beiden. Maximaal contrast in een minimale bezetting, maar altijd een hechte klank. De chemie tussen de twee is het fundament waar alles op gebouwd wordt.

Hierna om 21.50 uur zal Wilbert de Joode, Buma Boy Edgar Prijs winnaar 2016, een solo voorstelling geven en opnamen maken voor zijn nieuwe CD. Wilbert de Joode is autodidact op de contrabas en speelt sinds de jaren 80 met veel verschillende muzikanten en groepen. Ook bij Hot House was hij al vaakin diverse formaties te horen, echter nog nooit solo.

Als 3de, om ongeveer 23.00 uur, Trio Rubato: Michael Moore rieten, Franky Douglas op gitaar en Wolter Wierbos trombone met voornamelijk stukken geschreven en gecomponeerd door gitarist Franky Douglas en veel improvisaties. Dit trio is zeer ten onrechte weinig te horen op de (Nederlandse) podia. Zo zelden dat er zelfs geen YouTube filmpje is. Mis het niet!

Ook na middernacht is er deze avond nog te genieten van concerten maar dan in de vorm van eerder bij Hot House opgenomen concerten uit ons rijke archief.

 

Jazz leeft, live-jazz leeft nog meer. Ook bij u in de buurt.

 

Geef een reactie