Miguel Boelens Kwintet + Trio Robinson, Freitag & Caruso

Dubbelconcert Young VIPs: Miguel Boelens Kwintet + Trio Robinson, Freitag & Caruso

De Young VIPs Tournee is dé jaarlijkse jazztournee voor buitengewoon Nederlands talent met hoogwaardig eigen repertoire. De ronde verbindt veelbelovende jonge musici met collega’s die al wat langer meegaan.

Van de in totaal acht muzikanten van vanmiddag zijn er tenminste zes al aardig bekend (en daarmee ook geliefd) in Leiden van eerdere optredens. Gitarist Anton Goudsmit bijvoorbeeld, en percussiespeler Yonga Sun!

  

  Speciaal voor deze gelegenheid is het Trio Dimami – Boelens op altsax, Dion Nijland op contrabas en Makki van Engelen op drums – uitgebreid met virtuoos Anton Goudsmit op gitaar en Mete Erker op tenorsax en basklarinet. Dimami maakt muziek die aan de ene kant geworteld is in de jazzgeschiedenis en lekker ouderwets kan klinken, en aan de andere kant een zeer persoonlijke blik op deze tijd biedt. Recensent Remco Takken over hun CD Touching Ground (2003): ‘Dimami balanceert regelmatig op die smalle lijn van subtiliteit en breekbaarheid. Maar dit is wel de muziek waarvan complete kroegen in een magisch moment stil kunnen vallen’.

Met de uitbreiding tot deze vijf zal Dimami’s geluid een nieuwe vlucht nemen: voor de tournee is nieuw werk geschreven en is bestaand materiaal herschreven voor het kwintet.

De échte Young VIPs zijn de winnaars van de Dutch Jazz Competition 2005, de belangrijkste jazzprijs voor jonge musici: het Trio Robinson, Freitag en Caruso van Cristoph Mac-Carty op piano,Uli Wentzlaff-Eggebert op bas en Yonga Sun op drums. De laatste werd daarbij nog eens tot beste solist uitgeroepen. Ze wonnen – aldus het juryrapport – op grond van hun originele, avontuurlijke en dynamische spel.

 

Geef een reactie