Michiel Scheen Kwartet

Jazzpodium Hot House opent het seizoen met het Michiel Scheen kwartet in een concert vol muziek van en over Thelonious Monk. Met Ab Baars op rieten, Ernst Glerum bas, Han Bennink drums.

De belangrijkste bedoeling van deze muzikanten is, om al spelend de eindeloze muzikale mogelijkheden van Monk’s werk te blijven onderzoeken. Als eerbetoonaan de meester én om zelf verder te komen. Dat past bij de persoonlijke opvatting van Michiel Scheen over jazzmuziek maken: hoe méér je improviseert, hoe beter.

Ze zijn allemaal even gek op Monk. Michiel Scheen noemt hem ‘een woeste beeldhouwer van geluiden, een geniale architect met een melancholische, blije, Dadaïstische en hoopvolle visie. Met Monk is de wereld een heel klein beetje mooier’.

Hij schreef voor dit kwartet muziek die de spelers veel individuele vrijheid biedt. Ervaren als ze zijn, doen ze Monk alle eer aan door ieder zo eigenzinnig mogelijk te spelen en toch samen te blijven. Hun creativiteit maakt er een zeer vitale belevenis van.

Hun CD ‘Dance, My Dear (2004) werd door recensenten hoog geprezen. Het Amerikaanse Jazzblad Rebound prijst hem als een van de beste Nederlandse opnamen: ‘It’s like furious joy’.

Ab Baars (1955) speelt met binnen- en buitenlandse groten: Wolter Wierbos, Guus Janssen, Theo Loevendie, Steve Lacy, Anthony Braxton, Cecil Taylor, Sunny Murray.

Ernst Glerum (1955) is een veelgevraagd bassist in kwaliteitsensembles, zoals het Amsterdam String Trio, Available Jelly, de ensembles van Guus Janssen en in een trio met Michiel Borstlap en Han Bennink.

De speellijst van de oudste in de groep, Han Bennink (1942) is het langst. Meer dan 30 jaar speelt hij duo met Misha Mengelberg. Een unieke drummer qua spel, vakmanschap en optreden.

  

Geef een reactie