Masterclass drummen van John Engels

John Engels, een van de beste jazzdrummers van Europa, geeft op zaterdag(middag) 13 mei een masterclass in de Tuinzaal van de Burcht in Leiden. Leerlingen van de muziekschool en zeker ook gevorderde amateurs kunnen meedoen. ’s Avonds om 21.00 uur presenteren zij de resultaten in een echt jazzconcert. Tot slot is er een jazzjamsessie voor iedereen die professioneel wil spelen met John Engels.

De jazzpodia Burcht Jazz, Hot House en De X – verenigd in het Leids Jazztrio – en de Muziekschool Leiden en Omstreken werken sinds kort samen onder het motto ‘Jazzles? Yes!’. De bedoeling is om jonge jazztalenten, naast leren musiceren, de kans te bieden op een echt jazzpodium op te treden. Op 18 maart jl was de eerste aflevering van dit project met saxofonist en muziekschooldocent Pieter de Mast.

John Engels (70) leert jonge drummers graag de kneepjes van zijn vak. Zijn boodschap luidt daarbij: ‘Niet instuderen wat anderen doen, maar er je eigen ding van maken’. De kern van zijn lessen is bezieling; het moet van binnenuit komen.

De masterclass duurt van 14.00 tot 17.00 uur en is niet openbaar. Het concert begint om 21.00 uur, de jamsessie om 23.00 uur. In de pauze zal de Leidse jazzmusicus en schrijver Bob Rigter zijn nieuwste boek ‘Vreemd’ signeren. John en zijn drumleerlingen worden in de masterclass én bij het optreden ’s avonds begeleid door twee docenten van de Muziekschool Leiden: Pieter van Santen op piano en Anton Drukker op bas.

John Engels stamt uit een familie van slagwerkers. Zijn vader, grootvader, een oom, twee broers, een zus en hijzelf lijden allemaal aan, zoals hij het noemt, de Engelse ziekte. In 1953 debuteert hij bij het trio van Pia Beck en in Duitsland speelt hij met de Surinaamse saxofonist Kid Dynamite. Later is hij het kloppend hart van The Diamond Five, Boy’s Big Band en het trio Louis van Dijk.

Ook internationaal is John Engels ongekend populair: Amerikaanse toppers als Stan Getz, Dizzy Gillespie en Chet Baker speelden altijd graag met hem. Zijn twee concerten met Chet Baker in Japan (1987) beschouwt Engels als het hoogtepunt in zijn carrière.

Geef een reactie