Lama Trio: gast Joachim Badenhorst

Met het jonge Portugees-Canadese trio Lama haalt podium Hot House op zaterdag 17 december een van de meest intrigerende bands van de huidige Europese jazzscene naar Leiden. En dat in een combinatie met de Vlaamse klarinettist Joachim Badenhorst.

 

Het trio Lama ontstond in 2008 in Rotterdam uit de samenwerking tussen drie improviserende musici: contrabassist Gonçalo Almeida en trompettiste Susana Santos Silva, beiden uit Portugal, en de uit Montreal afkomstige drummer Greg Smith. Ze brachten tot nu toe drie albums uit bij het toonaangevende Portugese label Clean Feed. Hierop laten ze horen hoe fris en flexibel eigentijdse Europese jazz kan zijn. De groep beweegt zich tussen traditie en experiment, en met behulp van elektronica en allerlei effecten creëren zij een elektro-akoestische muziek die nu eens mysterieus en verstild, dan weer explosief is.

 

Op hun meest recente album, Elephant’s Journey, gaat Lama de samenwerking aan met Joachim Badenhorst, die op klarinet en basklarinet naadloos past in het groepsgeluid van het trio. Deze bijzonder actieve rietblazer is inmiddels internationaal doorgebroken en toert door heel Europa en daarbuiten. In Nederland viel hem de eer te beurt om als jong talent door drummer en oude rot Han Bennink in zijn trio opgenomen te worden. Maar bezoekers van Hot House kunnen zich hem ook herinneren van het duo dat hij – in het kader van het Belgisch-Nederlandse project “Beste Buren” – vorig jaar december vormde met Michael Moore.

 

De grote indruk die deze talentvolle musici als groep en afzonderlijk op publiek, pers en programmeurs hebben gemaakt, is de reden dat enkele Nederlandse jazzpodia, verenigd in de VIP (Vereniging van Jazz  en Improvisatiemuziek Podia), een gezamenlijke tournee opgezet hebben, met optredens in Leiden, Arnhem, Utrecht, Amsterdam, Tilburg en Terneuzen.

 

Geef een reactie