Jef Neve solo en trio

Jef Neve speelt een solo set en een set met zijn trio.

Na Toots Thielemans is Jef Neve momenteel ongetwijfeld de bekendste levende Belgische jazzmusicus. Maar behalve als jazzpianist heeft hij ook een reputatie opgebouwd als componist voor films als 'De helaasheid der dingen', 'Dagen zonder lief', 'In Vlaamse velden') en van ondermeer twee pianoconcerten. Tegelijkertijd is hij ook actief als klassiek pianist (en voerde hij werk uit van Bach, Gershwin en Mozart met de Vlaamse en Brusselse Philharmonische Orkesten en het Vlaams Radio Koor). Daarnaast is hij ook nog eens een BV'er, een graag geziene gast in Vlaamse TV-talkshows.

Neve (1977) begint op zijn veertiende te spelen in allerlei jazz-, pop- en klassieke groepen. In 2000 studeert hij af op zowel jazz- als klassieke piano. Het eerste trio-album, 'Blue Saga', (2003) is meteen een commercieel succes. Daarna volgt een tiental albums, onder meer met José James en veelal in triobezetting. Deze tournee is georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van Jefs eerste solo-album, 'One' waarvoor de opnamen zijn gemaakt in de vermaarde Abbey Road-studio's.

Op 'One' combineert Neve enkele standards met sterke eigen composities en bewijst hij dat hij een muzikale duizendpoot is die onverwacht en tegelijk vloeiend associeert. Ook is hij een meester in het ter plekke bedenken van bijzondere intro's.

Sinds 2003 is Teun Verbruggen (1975) actief als drummer van het Jef Neve Trio.

Zijn onophoudelijke zoektocht naar “dat speciale”, een verfrissend geluid en nieuwe manieren om drums te spelen, maken hem één van de meest gevraagde drummers.  Zijn muziek staat bol van verbeelding en vernieuwing. Experiment is zijn “middle name”. Aan de basis van die schijnbare onrust ligt een ongebreidelde nieuwsgierigheid, die naar boven komt in elk project waarin hij zich stort. Hij is de ritmische motor achter bands als het Jef Neve Trio, Flat Earth Society (FES) en Too Noisy Fish. Ook in 2003 richtte Verbruggen samen met kompaan Bruno Vansina het label ‘Rat Records’ op waarmee ze ‘Rare And Treacherous’ muzikale juweeltjes uitbrengen. Daarnaast organiseren ze ook ‘Rat Events’ om de free en geïmproviseerde muziek scene meer ruchtbaarheid te geven.

Bassist Nathan Wouters (1989) werd geboren in een muzikaal nest. Op 10-jarige leeftijd begon hij met klassieke bas aan de Muziekacademie van Merksem. Na zijn klassieke studies ging hij jazz studeren bij Piet Verbist en Nicolas Thys aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en ging daarna verder studeren aan de Universiteit van Gothenburg (Zweden) met de vermaarde Anders Jormin als docent. Daar studeerde hij af met grote onderscheiding.

Geef een reactie