Jasper Blom Quartet

Jasper Blom (1965) wordt door kenners al twee decennia tot de Nederlandse saxofoontop gerekend. Zijn kwaliteiten komen nog het best tot uiting in de trilogie van het kwartet die op de cd’s ‘Statue of Liberty’, ‘Dexterity’ en ‘Gravity’ op het Rotterdamse Mainland Records verscheen. Het album ‘Gravity’ verscheen in 2012 en werd zeer lovend besproken, ook buiten Nederland. Met gitarist Jesse van Ruller, evenals de leider een alleskunner op zijn instrument, de altijd gedreven drummer Martijn Vink en de vlot timende contrabassist Frans van der Hoeven is de band een formatie met een krachtige signatuur.

Niet alleen vaste Hot House-bezoekers, maar ook meer naar mainstream luisterende jazzliefhebbers zullen deze heren al eerder in vele andere contexten gehoord hebben. Vink kennen we onder meer van bands en bandleiders als Ben van den Dungen, het Brussels Jazz Orchestra, Louk Boudestein, Jeffrey Bruinsma, Martijn van Iterson, Harmen Fraanje, Karel Boehlee, New Cool Collective en The Ploctones. Van der Hoeven hebben we kunnen horen bij Toon Roos, Eef Albers, het European Jazz Trio, Tineke Postma, Fay Claassen of Jeroen van Vliet. Blom is niet alleen een originele en speelse improvisator, maar ook een oorspronkelijke componist en arrangeur.

Blom zelf speelt onder meer in de volgende bands: Stefan Lievestro Sextet, Francien van Tuinens Tripod, Florian Ross Octet, Spinifex Orchestra, Pierre Courbois Kwintet, Fernando Lameirinhas Band, en Corrie en de Grote Brokken. Een soortgelijke uitgebreide ervaring en uitstekende reputatie onder collega-musici hebben zijn bandleden opgebouwd. Vooral Jesse van Ruller – hier beginnen we niet eens aan de opsomming – geniet grote internationale bekendheid als de meest veelzijdige gitarist van zijn generatie. De muziek van het kwartet zit ergens tussen de hedendaagse postbop en geïmproviseerde muziek, maar is vooral oorspronkelijk. Een all-star formatie die de state of the art van de Nederlandse jazz laat horen.

Geef een reactie