Jan Klare’s ‘1000’

Weer zo’n ontdekking, gedaan op de Groningse Jazzfietstour.

Jan Klare heeft het voor elkaar met zulke toppers (hemzelf incluis) in zijn kwartet. Hij studeerde jazz aan het conservatorium van Amsterdam. Hij viel op in Nederland door een samenwerking met oa de gebroeders Palinckx. Van de vier zijn vooral de klassespelers De Joode en Vatcher thuis bij Hot House. Met de geweldige Belg Bart Maris erbij is dit sterrenkwartet compleet.

Naast eigen werk interpreteren ze klassieke muziek – met name Gregoriaanse – van onder andere Bach, Wagner en Monteverdi. Energiek, creatief en onderhoudend, dat is een korte samenvatting van hun prestatie.

De jazzwebsite ‘Draai om je oren’ schrijft over ‘1000’:

“Fraaie klanklandschappen trokken aan het oor voorbij. Zo werd er in 'Hymnus Und Organum', met langgerekte drones en vervreemde geluiden, spanningvol en onverdroten gemusiceerd. Een adembenemende, intrigerende vertolking zonder weerga! Zo fascinerend en aansprekend kan free jazz dus zijn. (…) Jan Klare's '1000' trakteerde het publiek op boeiende composities, prima ensemblespel en dito improvisaties. Het bewijs voor hun kwaliteit is te vinden op hun cd 'Unplayable'. De contradictie van deze titel speelden de heren hier vanavond groots onderuit!”

Geef een reactie