ICP Instant Composers Pool

Een poel van zowat allemaal Boy-Edgarprijswinnaars. Stuk voor stuk zeer ervaren individuen met elk hun eigen stijl en speelterrein en juist daarom samen zo wendbaar.

Dit tienkoppige improvisatiemonster is te vergelijken met een jazzorkest uit New Orleans dat een drukke straat in New York oversteekt. Zelfs Mengelberg kan met zijn ontregelende pianospel het internationale gezelschap niet verhinderen om keer op keer glansrijk de overkant te halen.

Opgericht in 1967, groeide dit legendarische gezelschap uit tot een virtuoos, eigenzinnig orkest.

Enerzijds verbeelden en verklanken zij de oer-Hollandse jazzontwikkeling vanaf de jaren zestig tot en met nu. Anderzijds lag en ligt ook het buitenland ademloos aan hun voeten. Want de Nederlandse speelstijl is van een klasse die de wereld veroverde. De onstuimige jonkies van toen bleken blijvers van groeiend formaat. Stuk voor stuk schitterden zij bij Hot House, vaak ook in hun eigen formaties. Zoals Mengelberg en – alweer 40 jaar – zijn speelmaat en spelrivaal Bennink.

Eerder die week staan zij in Istanbul en München, drie dagen later zowaar in Leiden.

Een overweldigende massa talent en lef, met eerbied voor het oude en op zoek naar ontdekkingen in nooitgespeelde, nooitgehoorde tonen. Die vinden ze vast en zeker weer!

 

Geef een reactie