I Compani Speelt ‘Last Tango In Paris’

Als uitsmijter speelt zondagmiddag het orkest I Compani muziek van Bo van de Graaf en Loek Dikker bij de geruchtmakende film Last Tango in Paris uit 1973.

Deze nieuwste productie draait sinds eind vorig jaar. ‘Vijf voorstellingen uitverkocht’, meldde de website in juni al. Geen wonder: wie ze al eerder zag weet hoe goed het moet zijn. Met bandoneon, drie strijkers, drie blazers, een ritmesectie, film en VJ.

Geen geschiktere voorstelling dan deze om dit componistenweekend mee te besluiten. Een remake van Gato Barbieri’s broeierige muziek bij de dito film uit 1973 Last Tango in Paris van Bernardo Bertolucci. I Compani-leider Bo van de Graaf schreef nieuwe arrangementen voor de tango’s. Filmmuziekcomponist Loek Dikker (o.a. voor Paul Verhoevens De Vierde Man en Margaretha Von Trotta’s Rosenstrasse) herschiep de oorspronkelijke score tot een suitevormige compositie. Met zulke

ingrediënten kunnen de elf muzikanten hun unieke groepsgeluid en eigen prestaties heerlijk botvieren en een klinkend muziekfeest maken. Beelden en scènes uit de film worden door de veejay opnieuw gemonteerd en gemanipuleerd, met werk van de Engelse schilder Francis Bacon erbij.

Tom Beetz in JazzFlits: ‘Deze nieuwe productie is een van de mooiste van I Compani.’

 

Geef een reactie