Herbert de Jonge Kwartet

Deze prachtband speelt en improviseert op de composities van Herbert, die zich laat inspireren door de Europese klassieke muziek en de heartbeat vande jazz. Het wordt een organische verbinding die varieert van traditioneel tot abstract en van sober en stemmig tot zeer dynamisch. Bij muzikanten met zoveel ervaring wordt dat een extravert onderzoek naar de kracht van hún muzikale moment. Hun gelijkwaardige rol is daarbij vanzelfsprekend.

Dit zegt de Jonge over zijn bandgenoten: "Ik wilde een band die niet keurig een liedje speelt en dan begint te improviseren. Je moet het verschil tussen de compositie en de improvisatie haast niet horen; dan is de compositie, en natuurlijk ook de improvisatie, geslaagd. Verder moet iedere muzikant zelfstandig zijn, in z'n eentje de zaal kunnen vullen.

Esmee, Arjen en Charles zijn alle drie meesters in de geconcentreerde creativiteit. Zij vragen van mij degelijkheid en durf en geven mijn muziek armen en benen. Esmee heb ik gevraagd om haar spirit en diepgang, haar gevleugelde toon en techniek en niet te vergeten haar focus en werklust. Arjen is totaal ongehinderd door zijn grondige kennis van de traditie. Zijn spel heeft niets kunstmatigs. De eenvoud en creativiteit die overblijven zijn meesterschap, geboren uit liefde voor muziek. Charles heeft gevoel voor roots, ruimte en eeuwige tijd. Deze lichtvoetige geweldenaar weet dat er alleen winst te behalen valt door je in je creativiteit helemaal te geven."

 

Geef een reactie