Frans Vermeerssen Trio

KLIK HIER OM DIRECT TE RESERVEREN – ZONDAGMIDDAG 24 maart 2024 | 15.00 u | toegang €17,00 studenten €10,00

Saxofonist Frans Vermeerssen stond al in veel groepen, variërend van big band tot kwartet, maar tegenwoordig is hij op pad met wat volgens hem de kleinste “complete” band in de jazz is. Met bassist Dion Nijland en drummer Thomas Jaspers vormt hij een pianoloos trio zodat hij als solist alle ruimte krijgt om zijn voorliefde voor grote tenorsaxofonisten uit te werken. Hij deed dit al eerder bij Hot House met zijn project Reeds & Deeds, in een eerbetoon aan Rahsaan Roland Kirk. Maar hier had hij nog Bo van de Graaf en Alex Coke naast zich.

Op zondag 24 maart staat hij er als blazer alleen voor. De lat ligt enorm hoog. In de ogen van veel liefhebbers zal hij zich moeten meten met illustere voorgangers als de Sonny Rollins van A Night at the Village Vanguard, met de Ornette Coleman van At the Golden Circle, met Henry Threadgill in het trio Air.

Het is daarom goed dat hij zich in het trio vergezeld weet van Dion Nijland, met wie hij al samenwerkte in het kwartet Talking Cows, en van Theo Jaspers. Vermeerssen noemt ze nadrukkelijk geen begeleiders maar evenwaardige solisten. En de composities die hij voor de recente trio-cd The Trail schreef zijn “richtingaanwijzer” voor improvisaties die vooral collectief van aard zijn.

In de ruim vijftig jaar dat Frans Vermeerssen actief is in de Nederlandse jazz maakte hij deel uit van diverse grote ensembles, zoals de Contraband van Willem van Manen, de Bik Bent Braam van Michiel Braam, het Willem Breuker Kollektief en de Astronotes van Joost Buis.

De kleinere bezettingen die de lange weg van Vermeerssen markeren, stonden vrijwel allemaal bij Hot House op het podium: in de jaren’80 waren dat bands met onder anderen Alan Laurillard en Gerard Ammerlaan, later volgden het kwartet No Can Do (als co-leader met Arend Niks), het sextet All Ears met Michiel Braam en trompettist Herb Robertson, Talking Cows, dat hij samen met Robert Jan Vermeulen leidde, en de samenwerking met twee andere tenoristen in Reeds & Deeds. Het werd hoog tijd dat er nu dan eindelijk het Frans Vermeerssen Trio is.

Frans Vermeerssen saxofoon / Dion Nijland contrabas / Thomas Jaspers drums.

Geluidsfragment