Elastic Jargon

De Amsterdamse altviolist en componist Maurice Horsthuis komt met zijn band naar Leiden. Hun optreden op het jazzpodium bij uitstek, Hot House, is bijzonder. Want is het wel jazz? Zeven strijkers, een contrabas en een elektrische gitaar, dat is een samenstelling waar ze zelfs bij North Sea Jazz van op zouden kijken. Horsthuis verrast ons met uiteenlopende composities, variërend van filmmuziek tot onversneden jazz. Elastisch, dat wel. Natuurlijk is ook Wiek Hijmans van de partij om zijn bijdrage te leveren. Voor laatste keer dat hij te horen was bij Hot House moeten wij alweer terug naar het Jubileum weekend in 2009. Zaterdag 10 november zoals altijd in de Tuinzaal van De Burcht.

Wij hebben natuurlijk onze eigen Ernst Reijseger, de grote cellist en graag geziene gast bij Hot House. Laat Reijseger nu vroeger in een trio hebben gespeeld met Horsthuis en Ernst Glerum. De composities waren toen van Horsthuis, die op de ingeslagen weg is verdergegaan. Met meer strijkers. En met pakkende melodieën: vrolijk, weemoedig en schitterend gearrangeerd.

Jazz?

Horsthuis heeft de mogelijkheden inmiddels zo ver weten op te rekken, dat termen als jazz,klassiek, pop of wereldmuziek de lading van dit internationaal opererende ensemble allang niet meer dekken. Zelfs de grens tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek weten deze muzikanten weg te spelen dankzij hun technisch vergaande bagage en een grote rijkdom aan ideeën. Inmiddels heeft de groep twee cd's (Elastic Jargon uit 2007 en Slang uit 2010) en een dvd (Composition Des Trains uit 2008) uitgebracht. Elastic Jargon weet zelfs het meest kritische publiek te betoveren.

Geef een reactie