DUO JAN VERWEY – BERT VAN DEN BRINK

Op Koninginnedag hoef je je in Leiden niet te vervelen. En al helemaal niet als je naar de Tuinzaal van de Burcht gaat voor een zelden vertoond duet van piano en mondharmonica.

De mondharmonica is op het eerste gezicht een nederig instrument. Totdat je Jean Toots Thielemans hoort spelen. Of Jan Verwey natuurlijk. Toots Thielemans over Jan Verwey: “Jan is voor zover ik weet de enige mondharmonicaspeler die niet probeert mij na te doen.” Jan Verwey heeft het aangedurfd om met dit instrument de jazzwereld te betreden en hij slaagt er wonderwel in er zijn geld mee te verdienen.

Jan Verwey is een echte bebopper, Nu eens speelt hij vertrouwd klinkende standards, dan weer gaat hij zich te buiten aan adembenemende solo’s – bijna letterlijk. Eerder speelde hij met een andere pianist, Hod O’Brien, bekend als begeleider van Chet Baker. Hij was te zien en te horen op North Sea Jazz.

Bert van den Brink is een klassiek geschoolde jazzpianist. Het bloed kruipt kennelijk waar het niet gaan kan. Bert heeft een imposant cv – inclusief de VPRO Boy Edgarprijs 2007 – dat je kunt nalezen op zijn site. Ook Van den Brink heeft eerder duetten gespeeld in deze combinatie. De mondharmonica werd toen bespeeld door Toots Thielemans. 

Geef een reactie