Hot House bestaat veertig jaar en viert dat het hele seizoen 2009-2010. Om te beginnen met een Componistenweekend op 13, 14 en 15 november. Vier componisten nemen een première mee. Hen is gevraagd een compositie te maken en daarin te verwijzen naar de bebop-standard ‘Hot House’ (± 1945) van Tadd Dameron.
*** LAATSTE NIEUWS: ***
Primeur bij Jazzpodium Hot House door ziekenhuisopname Theo Loevendie
Op vrijdag 13 november zou rietblazer en componist Theo Loevendie (79) in duo met pianist Guus Janssen het jubileumweekend van Hot House 40 jaar openen. In plaats daarvan wordt er die avond een splinternieuw trio geboren: Janssen gaat samenspelen met tenorsaxofonist Peter van Bergen en de grote drummer John Engels (74).
Woensdagmiddag 11 november werd bekend dat Loevendie aanstaande vrijdag al – in plaats van aanstaandemaandag – een heupoperatie moet ondergaan. Dat is jammer en schept tegelijk zo’n nieuwe gelegenheid waarbij jazzmuzikanten zich prima moeten voelen: improviseren in het kwadraat.
Guus Janssen zei vanmiddag tegen meesterdrummer Engels: “Kom op John, zet je snorkel op, doe je zwemvliezen aan en we duiken er met z’n drieën in.” Volgens Janssen is Engels van de traditionelere jazzmuzikanten een van de weinigen, die avonturen met de spelers in de nieuwere stromingen graag durft aan te gaan.
Zowel Peter van Bergen als John Engels hebben een scala aan speelervaring, speelgenoten en jazzprijzen. Van Bergen speelde met o.a. Cecil Taylor, John Zorn en Han Bennink, Engels met Ben Webster, Zoot Sims en Toots Thielemans.
Dit trio heeft vanavond onder andere tot taak, om de nieuwe compositie van Loevendie uit te voeren die hij heeft gemaakt op verzoek van Hot House en waarin wordt gerefereerd aan de standard 'Hot House' van Tadd Dameron uit 1945.
CELANO BAGGIANI GROUP
Het tweede optreden in dit dubbelconcert is van een veel jongere generatie: het kwartet van Argentijn Guillermo Celano (32), die gerekend wordt tot de grootste talenten van een nieuwe jazzgeneratie.
Gitarist Guillermo Celano is een jonge componist van progressief allooi maar met veel aandacht voor het goede oude werk. Daarom doen twee avontuurlijke oudere heren graag mee in het kwartet van hem en drummer Marcos Baggiani: Michael Moore (altsaxofoon, klarinet) en Sven Schuster (bas). De Celano Baggiani Group is onder andere geliefd in Nederland, Argentinië, Spanje en Italië. Nu voor het eerst bij Hot House!
Guillermo Celano
Hij wordt gerekend tot de grootste talenten van een nieuwe jazzgeneratie. Celano studeerde in Buenos Aires en deed zijn masteropleiding in Amsterdam. In één adem noemen we Marcos Baggiani; de twee Argentijnen moesten in 2001 naar Amsterdam komen om elkaar te vinden. Zij vormden direct een duo om daarin allerlei muzikale culturen en invloeden toe te laten. Intussen werden ze hyperactief in het Nederlandse jazzleven. Guillermo onder andere als programmeur voor het jaarlijkse Trytone festival en podium Zaal 100, en als gastspeler bij het Narcissus Quartet. Marcos richtte in 2004 met danseres Valeria Primost in het BIMhuis het Meeting Point Lab op. Muzikanten, dansers, acteurs en dichters speelden er al improviserend samen.
Absolute wereldtop
In Michael Moore en Sven Schuster vonden zij perfecte partners voor hun eigen groep: een combinatie van jazz, rock, impro en Argentijnse volksmuziek. De cd Nothing Changes (Trytone, 2008) ontving lof in binnen- en buitenland:
All That Jazz (Italië): ‘Een geweldig album!’
Website culturejazz (Frankrijk): ‘Een genot om de improvisaties te volgen.’
Maartje den Breejen, Parool: ‘(…) absolute wereldtop. Nothing Changes is van een oorverdovende frisheid en vooral ook onbedaarlijke schoonheid.’