Componistenweekend Hot House 40 jaar

Hot House bestaat veertig jaar en viert dat het hele seizoen 2009-2010. Om te beginnen met een Componistenweekend op 13, 14 en 15 november. Vier componisten nemen een première mee. Hen is gevraagd een compositie te maken en daarin te verwijzen naar de bebop-standard ‘Hot House’ (± 1945) van Tadd Dameron.

Trio Dooyeweerd/Olthuis/Hijmans en Trio Braam/De Joode/Vatcher + gast Bart Maris

Componistenweekend Hot House 40 jaar TRIO DOOYEWEERD/OLTHUIS/HIJMANS

Het trio waarmee Dooyeweerd komt, verbeeldt wie hij is: een prachtbassist, leermeester en vernieuwer. In hun jongere jaren genoten saxofonist Esmée Olthuis en gitarist Wiek Hijmans zijn lessen. Mede door hem vonden ze hun eigen stijl en werden zij topspelers. Nu samen in één toptrio.

Arnold Dooyeweerd

Speelde negentien keer bij Hot House, voor het eerst op 9 februari 1973 met o.a. zangeres Hennie Vonk. ‘Ik dacht gelijk: dan ga ik iets doen met Hot House van Tadd Dameron!’

Hij speelde vanaf 1964 met bijna iedereen in de vaderlandse jazzscene en begeleidde Amerikanen als Ben Webster, Dexter Gordon, Don Byas, Art Taylor en Chet Baker. Hij doceert vijfendertig jaar aan het Amsterdams Conservatorium en geeft dertig jaar workshops in het BIMhuis. Er zijn weinig jazzmuzikanten die tegelijk zo goed, zo bescheiden en zo relatief onbekend zijn. Terwijl misschien geen één zoveel invloed had en heeft op de Nederlandse jazzeducatie.

Hij was in de jaren negentig lid van het Eric Vloeimans Quartet. Vloeimans: ‘Ik heb ontzettend veel geleerd van deze man. (…) Hij leerde me hoe ik een set goed kon opbouwen (…)’. Gitarist Anton Goudsmit ervoer bij hem voor het éérst ‘Dat ik het wel eens kon gaan redden in de muziek.’ *Wat heet!

* Citaten uit Jazz voorjaar 2009

Olthuis en Hijmans

Esmée Olthuis (1969) heeft een fenomenale instrumentbeheersing. Even indrukwekkend is de wijze waarop zij haar enthousiasme weet over te brengen op het publiek. Ze leidt het Tetzepi Bigtet, geeft workshops en is artistiek directeur van het jaarlijkse TryTonefestival.

Wiek Hijmans (1967) is te vinden in de beste regionen van vele soorten muziek. Van het bloedserieuze gecomponeerde bigbandgeluid o.l.v. David Kweksilber tot de digitale elektronica van Luc Houtkamp. Hij schuwt geen enkel avontuur.

TRIO BRAAM/DE JOODE/VATCHER + gast BART MARIS

Michiel Braam is evenzeer pianist als componist. Zijn orkest Bik Bent Braam staat aan de internationale top op het gebied van improvisatiemuziek met grote bezetting. Het speelt wereldwijd, evenals zijn trio Braam/DeJoode/Vatcher. Met trompettist Bart Maris erbij kan het alleen maar mooier worden.

Michiel Braam

Speelde zeven keer bij Hot House, voor het eerst op 16 januari 1988. Michiel over het maken van een compositie opdracht: ‘Dat is wat ik doe hè, liedjes schrijven’. Als student richtte hij een dansorkest op met vier blazers, een ritmesectie en drie zangeressen en schreef er alles voor. Vooral soul en funk. De Cubaanse stijl zit in zijn vingers; hij werd beïnvloed door Taylor, Tatum, Monk en Ellington.

Zijn verdiensten zet hij breed in: leraar en hoofd Lichte Muziek van het Arnhems Conservatorium, leider van Bik Bent Braam, Bentje Braam en het sextet All Ears. Schrijver van de opera Nopera en van stukken met titels die zijn veelzijdigheid verraden: Mozart of zoiets, Achtervolging voor vier marimba’s, Een potje Gershwinnen.

Over Extremen (2007) schreef een recensent in New York: ‘A fascinating blend of ideas, harmonies and strategies (…) The playing is extraordinary’.

In 1997 ontving hij de Boy Edgar Prijs.

Trio+Bart Maris

Behalve hun instrumenten hebben de drie niets gemeen methet traditionele jazztrio. Improvisatie is voor hen een levensvoorwaarde. Ze weten de luisteraar zo mee te slepen, dat hij tenslotte het gevoel heeft onderdeel van hun spel te zijn.

All Music Guide: ‘The phenomenal band leader’

Down Town Music Gallery, New York: ‘An extraordinary and most creative jazz trio’

En Bart Maris? Die geweldige Belg wordt ergens ‘een muzikant uit de buitenwijken van de jazz’ genoemd.

Deze allesspeler zweert bij muziek van de hoogste kwaliteit en het grootste avontuur; hij past hier helemaal bij.

Geef een reactie