Clazz Ensemble: Monk Inside Out

Twaalf musici spelen werken van zeven componisten geïnspireerd door één genie: Thelonious Monk

Dat de legendarische jazzpianist Thelonious Monk (1917-1982) nog steeds een grote inspiratiebron is en een belangrijke voedingsbodem voor vernieuwende muziek laat het Clazz Ensemble zien met het programma ‘Monk Inside Out’.

Voor dit programma hebben zeven componisten uit uiteenlopende muzikale stijlen (Maud Sauer, Frank Carlberg, Jasper le Clercq, Arend Niks, Dick de Graaf, Guus Janssen en Jesse Passenier) door Monk geïnspireerd nieuw werk geschreven en bestaand werk opnieuw gearrangeerd.

Deze werken worden door het 12-koppige Clazz Ensemble op originele en gevarieerde wijze ten gehore gebracht: solisten, kleinere bezettingen en het voltallige ensemble wisselen elkaar op het podium (en in de zaal) af. Maar ook verder gebeurt er van alles: er zijn unieke en bewerkte videoprojecties van Monk zelf te zien en er zijn er teksten over Monk te horen van de schrijvers Bernlef en Lucebert.

Door zijn keuze van componisten en uitvoerende musici gaat het Clazz Ensemble bewust een stap verder dan de inspiratie die Monks muziek al jarenlang biedt aan vele generaties jazzmusici. Met dit project benadrukt het dat óók componisten door zijn vaak hoekige melodieën, zijn dissonante akkoorden en zijn onorthodoxe benadering van de piano worden geïnspireerd tot nieuwe en spannende composities. Waar deze composities vervolgens vruchtbare ‘vehicles for improvisation’ blijken te zijn voor de musici uit het Clazz Ensemble wordt de cirkel gesloten en kan de luisteraar opnieuw de geest van de geniale improvisator Monk ervaren.

Al sinds de oprichting in 2007 spelen in het Clazz Ensemble twaalf musici een repertoire van gedurfde composities, messcherp uitgevoerde blazersmuziek, spetterende solo’s en groovende ritmes. Zes jaar geleden gaf men ook al een succesvol concert bij Hot House.

Dat ook saxofoniste Tineke Postma, aan wie onlangs de Buma Boy Edgarprijs 2015 is toegekend, een plaats heeft gekregen in de huidige bezetting van het ensemble, mag een prettige bonus heten.

Geef een reactie