‘Beste Buren’: 2 Duo’s NL-B

Vlaams-Nederlandse droomduo’s bij Hot House

Nederland en Vlaanderen zijn BesteBuren. We delen een taal en we wonen dicht bij elkaar maar – zoals dat met buren gaat – we ontmoeten elkaar te weinig. Dat is jammer want we hebben elkaar zo veel te bieden, nu en in de toekomst. Daarom is 2015 het jaar van BesteBuren, een jaar waarin we Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking vieren.

Een van de vele samenwerkingsprojecten is Droom Duo’s: zes Vlaamse en zes Nederlandse artiesten die hun sporen hebben verdiend in de jazz en geïmproviseerde muziek en die steeds wisselende Vlaams-Nederlandse duo’s vormen om een avondvullend programma te brengen. Zo kan het publiek in beide landen kennismaken met musici van over de grens.

Tijdens een speciale avond presenteert podium Hot House twee verschillende combinaties van steeds twee blazers.

Allereerst is er het duo van Eric Boeren en Bart Maris, die beiden al diverse keren bij Hot House hebben opgetreden.

Kornettist Eric Boeren werd al snel na zijn Amsterdamse debuuteen veelgevraagd lid van allerlei groepen en ensembles. Als leider van zijn Eric Boeren 4tet, Boerenbond en andere eigen groepen, en als componist, profileert hij zich vooral als iemand die zich laat inspireren door het vroege werk van Ornette Coleman en door collectieve improvisatie. Hij maakt deel uit van het muzikanten­collectief Doek.

De andere helft van het duo, trompettist Bart Maris uit Gent is een muzikant die dweept met abrupte wijzigingen en zelden kan worden betrapt op voorspelbaarheid. Als onvermoeibare duizendpoot van de Belgische jazz is hij niet alleen als solist actief, maar duikt hij ook op bij tal van projecten en in groepen net buiten de mainstream: Electric Barbarian, Flat Earth Society (FES) en Moker, om er slechts enkele te noemen. In oktober was hij nog met Spinifex Maximus bij Hot House.

Het andere duo bestaat uit Michael Moore en Joachim Badenhorst.

Moore, afkomstig uit de VS, is al heel lang niet meer weg te denken uit de Nederlandse jazzscene, waar hij naam maakte in zulke diverse gezelschappen als Available Jelly, Trio Clusone en het ICP, en met zijn eigen kwintet. Net als Eric Boeren maakt hij deel uit van het muzikanten­collectief Doek. Hij wordt gewaardeerd om zijn fraaie composities, maar ook om de fijnzinnige, kristalheldere lyriek van zijn spel, of het nu op altsax is of op klarinet.

Joachim Badenhorst uit Antwerpen, de benjamin van de avond, is een van de talentrijkste Belgische rietblazers van dit moment. Na een verblijf in New York begint hij nu internationaal door te breken en toert hij door heel Europa, de VS en de rest van de wereld. Veelzijdig als hij is, speelt hij solo, maar ook in het trio van Han Bennink, als gast bij het LAMA trio en met internationale grootheden als gitarist Joe Morris.

Zo zullen op deze avond Nederlandse en Vlaamse topmusici elkaar ontmoeten in de meest intieme bezetting denkbaar: het duo. De uitwisseling van gedachten zal plaatsvinden door middel van zowel improvisaties als composities. Met musici van dit kaliber zal er gelukkig nooit gebrek zijn aan muzikale onderwerpen – lichtvoetig of serieus, stormachtig of meditatief.

 

Geef een reactie