Batik

Batik is een nieuw collectief, voortgekomen uit het duo dat Joost Lijbaart en Wolfert Brederode in 2005 zijn begonnen. Net als de beroemde stof uit het Verre Oosten bestaat de muziek van het kwartet uit veelkleurige lijnen en patronen die vloeiend in elkaar overlopen. Het gaat de vier musici om het kunnen verlengen van elkaars klank en het samensmelten tot één instrument. Batik diept dit concept uit met composities van alle vier de groepsleden.
 Het resultaat is beeldende en inventieve muziek waarbij traditionele vormen van samenspel vervagen en versmelten tot een originele klank.

Het samensmelten tot één instrument is het ultieme doel voor de groep, die bestaat uit gerenommeerde musici uit de Nederlandse jazz- en improvisatiewereld. Nieuwe klanken ontstaan en traditionele vormen vervagen bij hun unieke stijl van improviseren.

Voor de cover van Headland, de debuut-cd van Batik, zocht Joost Lijbaart contact met beeldend kunstenaar Claudy Jongstra. ‘De manier waarop zij werkt met wol en planten, het experimenteren, het onwaarschijnlijk arbeidsintensieve proces, het vervilten van het materiaal tot één geheel met uitsluitend haar handen als gereedschap, het kleuren en alle minutieuze stappen die uiteindelijk tot één groot werk leiden, vol leven, kunnen niet mooier symboliseren waar Batik over gaat’, aldus de drummer.

27 Juni 2014 werd de CD presentatie gehouden in het Bimhuis.

Vanavond wordt Ed Verhoeff vervangen door Bram Stadhouders.

Geef een reactie