Antimufa

In de band Antimufa geven vier Argentijnse jazzmuzikanten die al langere tijd in Amsterdam woonachtig zijn, een geheel eigen draai aan de muziek uit hun geboorteland: op niet-traditionele, onorthodoxe wijze gaan zij om met de klassieke tango en andere Argentijnse muziekvormen zoals milonga, chacarera en zamba, en daarbij gaan zij spontane improvisatie niet uit de weg. Doordat zij de Argentijnse muziek vrij benaderen, wordt deze de jazz binnengetrokken. En wat blijkt: jazz op zijn beurt mengt prachtig met Argentijnse invloeden.

 

Niet voor niets noemden de vier musici hun debuut-cd New Ways of Argentinian Music. Hij werd alom enthousiast ontvangen. Recensenten waren van mening dat de titel meer dan waar wordt gemaakt. En dat, als dit soort muziek al in Argentinië bestaat, het tijd wordt dat de rest van de wereld er kennis van neemt.

 

Celano en Baggiani waren al meermaals met diverse groepen bij Hot House te gast. In 2009 verzorgden zij met hun Celano/Baggiani Group één van de vier compositieopdrachten ter ere van het 40-jarig bestaan van Hot House. En regelmatig weten zij zich vergezeld van gerenommeerde buitenlandse artiesten: in 2011 stonden zij bij Hot House op het podium met niemand minder dan saxofonist Ellery Eskelin en pianiste Sylvie Courvoisier, en in 2013 met saxofoniste Ingrid Laubrock.

 

Dat Celano inmiddels alom erkenning vindt, blijkt wel uit de compositieopdracht die hij in 2013 van het North Sea Jazzfestival kreeg. En Baggiani was deelnemer aan een aantal prestigieuze internationale projecten, te weten “Jazz Plays Europe” in 2009 en “Take Five Europe Edition II” in 2013.

 

Natalio Sued was al eerder bij Hot House te horen als lid van de Tetzepi bigband. Verder speelde hij samen met Michael Moore en Guus Jansen, en maakt hij deel uit van de vrije improvisatiegroep Ambush Party.

 

Bassist Adán Mizrahi is – net als de andere drie – thuis in zowel jazz, improvisatie als Argentijnse volksmuziek.

 

Geef een reactie