Achim Kaufmann ‘Kyrill Trio’

Het Kyrill Trio doet op zijn Europese tour slechts drie Nederlandse podia aan, waaronder het Bimhuis in Amsterdam en Hot House in Leiden. Verder zijn ze vooral ver weg te bewonderen en beluisteren – Wenen, Berlijn, Keulen, München.

Achim Kaufmann speelt in verschillende trio’s, onder meer met de bij Hot House welbekende Frank Gratkowski en Michael Moore. Dit trio is misschien wel zijn meest verrassende. Soms weet je niet eens meer of het nu jazz, klassiek of rock is. Geconcentreerd luisteren is een must, maar bij Kaufmann kost dat vreemd genoeg geen enkele moeite.

Achim trekt door zijn spel, zijn instrument en zeker ook door zijn verschijning alle aandacht, maar Jim Black laat dat niet op zich zitten. Met zijn krakende en donderende drums eist hij de plek op die hem toekomt en gaat hij de vleugel te lijf. Een wonderlijke harmonie is het resultaat.

De bassist die hier nog tussen kan komen, moet van goeden huize zijn. Is Valdi Kolli dat? Kaufmann is de bas in zijn composities niet vergeten en Kolli weet er wel raad mee. Hij geeft de muziek een hechte basis, trefzeker, dynamisch, vol ritme en spanning.

Dat jazz zich van grenzen niets aantrekt, wisten we al langer. Kaufmann werkt voortdurend met allerlei nationaliteiten. Hijzelf is een Amsterdamse Duitser, Black is Amerikaan en Kolli komt uit IJsland. Kruisbestuivingen zijn vaak vruchtbaar – ontdek het zelf.

 

Geef een reactie