A.L Snijders/ Albert van Veenendaal/ Alan Purves

Dit jaar verzorgen Hot House, Burcht literair en Selexyz/Kooyker weer een boekenweek concert.

Voor de vaste bezoekers let op: het concert is op een vrijdag en begint wat eerder.

De Three Al's hadden hun debuut op Oerol 2012. A.L. Snijders ontmoette The Two Al'sAlan Purves & Albert van Veenendaal. Zij spelen bizarre, vrolijke, uitbundige & melancholieke squeecky & freaky songs op geprepareerde piano en percussie. Een verrassende, fantasierijke wereld van ongehoorde klanken die rechtstreeks naar de ziel gaan, ter plekke gecreëerd door twee avontuurlijke musici.

 

Albert van Veenendaal bracht kortgeleden zijn solo CD Minimal Damage uit, geheel gewijd aan de geprepareerde piano. Met dit project trad hij onder meer op voor VPRO's Vrije Geluiden en tijdens het festival VPRO Jazz Live in het Bimhuis. Door verschillende voorwerpen, zoals rubbertjes, chop-sticks, wasknijpers, schroeven, papier of tape tussen of op de snaren te leggen wordt de klankkleur van de piano wezenlijk anders. Het instrument wordt hierdoor als het ware een eenpersoons-slagwerkensemble met een grote variatie aan klanken, van percussief tot meditatief. 

 

Alan 'Gunga' Purves kan met recht een fenomeen worden genoemd. Op zijn bijzondere, deels zelf ontwikkelde instrumentarium, weet hij altijd de essentie te raken. Intuïtief, messcherp, groovend en dynamisch is hij een ware klankmagier. Uniek is zijn brim-bram, een zelfgemaakt instrument waarmee hij geluiden produceert die uit een andere wereld lijken te komen. 

 

A.L. Snijders maakte furore als schrijver van columns (onder andere bij Het Parool) en staat nu bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, kortweg zkv genoemd. In 2010 won hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Reis

 

In het Bostheater op Terschelling staan ze te wachten, Albert van Veenendaal en Alan Purves. Ik ken ze niet, ik ken hun muziek niet. Albert zit achter een geprepareerde vleugel, Alan (die ook nog een Schot is) zit in een potten-en-pannenkeuken met snerpende fluitjes, schreeuwende biggen en een gewurgde haan. Ik lees een klein verhaal voor. Als ik zwijg, improviseren ze. Als ze ophouden, begin ik weer. Na een half uur ben ik zo meegesleept, dat ik ze voor de open microfoon een klassiek voorstel doe: Aan het eind van de dag gaan we niet terug naar Harlingen, we varen naar Finland en maken dan een reis door Rusland, Mansjoerije, Oezbekistan, Buiten-Mongolië, China. Elke middag maken we een kleine, universele voorstelling, en over vier jaar zijn we weer terug in Nederland. Ze zijn enthousiast over het plan. 

Foto A.L.Snijders: Vincent Mentzel   Foto groep: Monique Besten

https://www.facebook.com/events/132195786954896/

http://www.literatuurplein.nl/persdetail.jsp?persId=13072

Geef een reactie