YOUNG VIPS ON TOUR

Za 31 maart 2018 | 20.30 u | € 16 | studenten € 10

De Young Vips 2018 zijn Kika Sprangers (saxofoon) en Sebastiaan van Bavel (piano).

Sebastiaan van Bavel

Pianist/componist Sebastiaan van Bavel schrijft in 2008 het Prinses Christina Concours in de categorie Jazz op zijn naam, drie jaar later wint hij het concours in de categorie Klassiek. Zijn uitzonderlijke talent in beide genres levert hem al op jonge leeftijd optredens op in onder andere het Bimhuis, LantarenVenster en op het North Sea Jazz Festival. In van Bavels muziek is overduidelijk zijn liefde voor beide genres terug te horen. Zijn indrukwekkende pianospel laat hij optimaal tot zijn recht komen in composities die wat betreft structuur meer weg hebben van een klassieke symfonie dan van een jazz-standard. Met bassist Maciej Domaradzki en drummer Jimmi Hueting heeft Van Bavel de ideale muzikale partners gevonden om deze composities tot in perfectie uit te voeren.

In het voorjaar van 2014 presenteert het Sebastiaan van Bavel Trio debuutalbum As The Journey Begins. Voor dit album mag het trio direct een Edison in ontvangst nemen.

In 2016 presenteert het trio Cosmic Dance, een album met composities op basis van teksten van de Indiase poëet Sri Aurobindo. Voor dit album werken Van Bavel en Domaradzki samen met drummer Jimmi Hueting, saxofonist Jasper Blom en zangeres Vera Naus. Van Bavel maakt bij het componeren gebruik van structuren uit de Westerse klassieke muziek en van melodische en ritmische concepten uit de Indiase klassieke muziek. In combinatie met de poëzie draagt dit bij aan een grote muzikale gebondenheid. De jazztraditie prevaleert echter te allen tijde, wat anderzijds een enorme vrijheid oplevert voor de musici.

Kika Sprangers

Saxofonist, componist en bandleider Kika Sprangers (28 september 1994) werd in 2015 geselecteerd als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Martin Fondse. Dit orkest toerde twee jaar door Nederland en stond onder andere op het North Sea Jazz Festival en in het Bimhuis. In 2015 werkte in ze samen met het NJO (onder leiding van Fondse en Steffen Schorn) en het Metropole Orkest. Afgelopen zomer deden zij wederom een project met het NJO, nu onder leiding van Jules Buckley (chief-conductor Metropole Orkest).

Dit jaar rondde ze haar Bachelor of Music met een ‘9 met onderscheiding’ af aan het conservatorium bij Marc Scholten en Toon Roos. In de tijd aan het conservatorium is ze ook begonnen zich te richten op componeren. Sinds ruim twee jaar schrijft ze haar eigen stukken die ze momenteel uitvoert met haar eigen formatie. In haar spel en eigen stukken laat ze de melodie en lyriek spreken bovenop een stevig groove. Haar muziek is geïnspireerd door vele stijlen en iconen uit de jazz, fusion. Ze vertelt met haar sax een verhaal aan de luisteraar en vermijd daarbij clichés. Eind februari 2017 verschijnt haar eerste EP waar onder meer live-opnames op te horen zullen zijn

Geluidsfragment Sebastiaan van Bavel Quintet

Geluidsfragment Kika Sprangers Quintet 

Geluidsfragment Duo Sebastiaan en Kika

Interview Vrije Geluiden met Sebastiaan en Kika

Artiesten:
Sebastiaan van Bavel piano / Vera Naus vocals / Jasper Blom tenorsax / Maciej Domaradzk contrabas / Jimmi Jo Hueting drums /// Kika Sprangers sopraan-, altsax / Manuel Wouthuysen piano, toetsen / Eric Brugmans gitaar / Danny van Ruitenburg basgitaar / Willem Romers drums