Trio: Bennink, Baas, van Gelder

Za 30 april 2022 | 20.30 u | Toegang €16,00 Studenten €10,00

Zaterdag 30 april: International Jazz Day

Op 17 april is hij 80 geworden, maar Neerlands meest avontuurlijke slagwerker, Han Bennink, blijft onvermoeibaar. Onder zijn vele optredens in diverse combinaties die in april en mei door het hele land heen geprogrammeerd staan, is er op 30 april bij Hot House in Leiden een concert van Bennink met gitarist Reinier Baas en altsaxofonist Ben van Gelder.

Sinds de jaren ’60 is Bennink volop actief: eerst als begeleider van jazzgrootheden op doorreis, zoals Eric Dolphy en Sonny Rollins, maar al gauw ook als een van de sleutelfiguren van de New Dutch Swing, de Nederlandse mix van jazz, vrije improvisatie en absurdistische humor. Hij is een gezichtsbepalende drummer maar ook performer in een ontelbaar aantal muziekformaties.

In het trio met Baas en Van Gelder gaat hij de muzikale samenwerking aan, en nu en dan ook de confrontatie, met musici van een veel jongere generatie – Baas is uit 1985, Van Gelder uit 1988. Beiden hebben inmiddels de top van de Nederlandse jazz bereikt, elk via hun eigen weg. Voor Van Gelder was dat onder andere een meerjarig verblijf in New York, waar hij les kreeg van Lee Konitz, Jimmy Halperin en George Coleman; voor Reinier Baas onder andere zijn eigen The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, waar Van Gelder ook deel van uitmaakte.

Gezamenlijk hebben de twee ook als duo een flinke staat van dienst; en in 2019 brachten zij een album uit: Mokum in Hi-Fi. Maar op het podium treden Baas en Van Gelder sinds 2015 ook regelmatig aan met Bennink: als trio laten deze “Drie B’s” horen dat zij, hoewel van uiteenlopende muzikale achtergronden, toch een perfecte eenheid vormen, en dat leeftijdsverschil in de jazz geen rol speelt.

De dag van hun optreden in Leiden is niet zomaar een datum, want 30 april is International Jazz Day: ooit door pianist Herbie Hancock bedacht en door de Unesco in 2011 officieel in het leven geroepen om wereldwijd jazz onder de aandacht te brengen als verbroederende wereldmuziek bij uitstek.

Han Bennink drums / Reinier Baas gitaar / Ben van Gelder saxofoon

Geluidsfragment

 

 

Geen velden gevonden.